Lukašenko: Beloruskim teroristima se upravlja iz Nemačke

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaLukašenko
Lukašenko  - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski saveznici, uključujući Nemačku, mogu biti umešani u organizovanje provokacija protiv njegove zemlje.

„U poslednje vreme primećujemo da se iz Nemačke upravlja teroristima koji deluju u Belorusiji“, rekao je beloruski lider u intervjuu za TV „Skaj njuz Arabija“.

Prema njegovim rečima, iza provokacija protiv Belorusije „pre svega stoje SAD, njihove obaveštajne službe, i ne samo oni“.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Zavisni od Amerike: Lukašenko optužio Evropu da provocira treći svetski rat
„Pre svega tu agendu tamo formiraju političari, a obaveštajne službe su izvršitelji, jer se atentat na predsednika može naručiti samo uz saglasnost sa najvišim rukovodstvom neke zemlje“, objasnio je predsednik Belorusije, imajući u vidu pokušaj organizacije državnog udara u Belorusiji i pokušaja atentata na njega u proleće ove godine.
Kako je istakao, u organizaciji provokacija protiv Belorusije Americi pomažu njeni evropski saveznici.
„Zemlje koje realizuju te događaje su Litvanija, delimično Letonija, pre svega Poljska i Ukrajina“, precizirao je Lukašenko.
On je podsetio da je nedavno u Belorusiji privedeno mnogo ljudi koji su pokušali da izvedu terorističke napade na teritoriji zemlje.
Svetlana Tihanovska  - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Nova strategija Amerike za rušenje vlada: Ako ne možeš da ih pobediš — proglasi gubitnika za vlast
„Te podatke smo predali rukovodstvu Nemačke. Mislite da su nam odgovorili? Nisu. Odbegli Belorusi, ekstremisti, teroristi isplanirali su nove provokacije protiv Belorusije. Mi smo te činjenice poslali bezbednosnim snagama Litvanije i Poljske. Mislite da je rukovodstvo Litvanije i Poljske nešto preduzelo? Ne, nasuprot, situacija se pogoršava“, konstatovao je beloruski lider.
On je zaključio da je stoga beskorisno razgovarati „na ljudskom jeziku, na jeziku prava“.

Pokušaj atentata na Lukašenka

Predsednik Belorusije Aleksandara Lukašenko saopštio je 17. aprila da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove.
Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo. Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2021
Lukašenko potpisao ukaz o zaštiti suvereniteta u slučaju svoje smrti
Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB-a i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo, i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute. Prema navodima FSB-a, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji prema razrađenom scenariju obojenih revolucija uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.
S tim u vezi, načelnik istražnog odeljenja KGB-a Belorusije Konstantin Biček saopštio je pre nekoliko dana da je Zenkovič u potpunosti priznao krivicu.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala