Konkurent američkom F-35 koji pogađa šest meta istovremeno: Zapadni mediji o ruskom lovcu „Šah–mat“

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaNovi ruski lovac "Šah-mat"
Novi ruski lovac Šah-mat - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Pratite nas
Zapadni mediji visoko su ocenili novi ruski „nevidljivi“ lovac pete generacije „Šat–mat“ koji je u utorak predstavljen na otvaranju avio-salona „MAKS 2021“. Većina se složila u jednom – da je ruski novitet konkurent američkom lovcu F-35.
„Moskva je predstavila stelt lovac sa veštačkom inteligencijom i brzinom od 1.500 milja na sat, koji će predstavljati konkurenciju američkim lovcima F-35“, piše britanski list „San“.
Na sličan način novi ruski avion opisao je i „Frans 24“.

„Rusija je u utorak predstavila novi stelt lovac koji je stvoren za konkurenciju američkim F-35 i u stanju je da pogađa šest meta istovremeno“, piše francuski medij.

Sa druge strane, autor članka američkog časopisa „Nešenel interest“ smatra da je „Šah–mat“ napravljen „ne samo da bi zadovoljio potrebe Rusije, već i stranih kupaca oružja kojima su potrebni savremeni jurišni avioni“.
„Jedan od temelja ruskog avijacionog programa je njegova sposobnost da izvozi mlazne avione, konkurišući sa Sjedinjenim Američkim Državama. Potencijalni klijenti 'Šah-mata' su Argentina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija“, navodi se u članku „Nešenal interesta“.

Ključ „nevidljivosti“ ruskog lovca – rep

Istovremeno, „Forbs“ je objavio članak o glavnim performansama ruskog lovca pod naslovom: „Pogledajte ruski lovac 'Šah-mat' izbliza: Njegov rep je ključ njegove 'nevidljivosti'“.
Prototip najnovijeg ruskog lovca pete generacije Šah-mat - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Otkriveno koliko će koštati najnoviji ruski lovac „Šah-mat“
Autor je posebnu pažnju posvetio brojnim karakteristikama u konstrukciji koje avion čine „nevidljivim“. S tim u vezi, Dejvid Eks piše da ruski novitet ima određenu prednost u odnosu na konkurente i zbog toga što je kompaktan.
Još jedan od naslova koji je osvanuo u američkoj štampi je sledeći:
„Rusija je predstavila novi lovac koji je u stanju da razvija brzinu dva puta veću od brzine zvuka“, piše američki časopis „Njuzvik“.
Prototip novog ruskog lovca Šah-mat - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
„Šah-mat“: Po čemu je jedinstven najnoviji ruski lovac pete generacije
U članku se navodi da se čini da je ruski lovac pozvan da konkuriše američkom lovcu F-35 Lajtning II, koji je deo naoružanja od 2015. godine“. Autor članka je skrenuo pažnju na dizajn i tehničke karakteristike ruskog aviona koje mu omogućavaju da leti nadzvučnom brzinom i da bude neupadljiv.
Podsetimo, ruska odbrambena korporacija „Rosteh“ i Objedinjena korporacija za izgradnju aviona (OAK) predstavile su u utorak novi laki avion pete generacije „Šah-mat“ kompanije „Suhoj“.
Nova letelica proizvodiće se u dve varijante – kao dvosed, ali i kao bespilotna letelica. Kako se navodi, maksimalno borbeno opterećenje novog ruskog lovca sa jednim motorom iznosi 7.400 kilograma.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala