Izetbegović mrzi sve što nije bošnjačko i što je Srbija: Predsednica RS o izjavama lidera SDA

© Tanjug / Dimitrije GollBošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović (arhivska fotografija)
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Pratite nas
Bakir Izetbegović mrzi sve što nije bošnjačko, te ima trajnu mržnju prema Srbiji, rekla je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, komentarišući izjavu lidera SDA da je „srpski svet drugo ime za veliku Srbiju“ i da ne treba izjednačavati strane u prošlom ratu, koji je nazvao „agresijom na BiH“.
Cvijanovićeva je poručila da sve žrtve rata zaslužuju jednak tretman i da je nemoguće pričati o jednim žrtvama u BiH, a ne govoriti o drugima, jer to nije fer.
„Mislim da Izetbegović nije kapacitiran, ni sposoban da živi sa drugima u istoj državi i da sa njima sedi i to je konačno i pokazao, te da priča o problemima te države na način da vidi šta su potrebe svih, a ne šta je potreba jednih. Time zatvara mogućnost za zajednički život, razumevanje stavova i za dogovor šta je ta budućnost“, istakla je Cvijanovićeva.
Predsednica RS kaže da je Bakir Izetbegović uporan remetilački faktor jer zatvara vrata bilo kakvom razgovoru i bilo kakvoj šansi za zajednički život i zajedničku budućnost.
Prema njenim rečima, Izetbegović, koji je lider SDA, bori se za svoju političku poziciju, koja mu je ozbiljno ugrožena na bošnjačkoj političkoj sceni, čega je svestan jer masovno gubi kadrove, pozicije i izgubio je neke od poluga vlasti na mestima koja su procenjena kao važna.
Cvijanović je rekla da se na međunarodnoj sceni malo ko bavi Bakirom Izetbegovićem, već uglavnom vole da pričaju o Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj.
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Dodik o Izetbegoviću i onome što bi u Sarajevu uporno da sakriju
„Jedini pravi remetilački faktor je ta invazivna politika koja dolazi iz Sarajeva koja želi da sve druge preplavi, da dominira i da pravi državu koja je po meri jednom narodu, umesto da se sedne i razgovara, dogovara kakva je to država koja će biti po meri svima ako hoće da imaju zajedničku državu“, napomenula je predsednica Republike Srpske.
Komentarišući izjavu Izetbegovića u kojoj navodi da je „srpski svet drugo ime za veliku Srbiju“, Cvijanović je rekla da u Sarajevu definitivno imaju trajnu mržnju prema svemu onome što se zove Srbija ili inicijativa koje dolaze iz Srbije.
„Oni u suštini ne vide tu nikakvu pretnju, ali žele da nametnu to kao pretnju svima okolo“, pojasnila je Cvijanović.
Cvijanović je rekla da Sarajevu smetaju i investicije koje dolaze iz Srbije, dok BiH nije u stanju nijednu investiciju da realizuje u Srbiji, Crnoj Gori ili u Severnoj Makedoniji.
„BiH je zarobljena sobom i svaka ideja je samo pretnja, umesto da u Sarajevu sednu i razgovaraju sa svojim partnerima na koji način mi možemo svoje kapacitete osloboditi i staviti u funkciju naroda i opšteg napretka“, zaključila je Cvijanović, prenosi RTRS.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala