Amerika i Nemačka postigle sporazum o „Severnom toku 2“

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaAmerička zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Pratite nas
Nemačka i SAD će tražiti produženje sporazuma između Kijeva i Moskve o tranzitu gasa na 10 godina, saopštila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland koja je otkrila detalje sporazuma SAD i Nemačke o „Severnom toku 2“.
Prema njenim rečima, Amerika i Nemačka „tražiti i koristiti sve načine pritiska kako bi se taj sporazum, koji ističe 2024. godine, produžio na 10 godina“.
Cevi za gasovod Severni tok 2 u nemačkoj luci Zasnic - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Američki senator: „Severni tok 2“ može postati katastrofa za Ameriku, a pobeda za Rusiju

Kako je istakla, „u okviru postignutog sporazuma Nemačka se obavezuje da će vršiti pritisak na Evropsku uniju kako bi ona preduzela mere, uključujući sankcije, kako bi se ograničio izvoz ruske energije u Evropu ukoliko Rusija bude koristila energiju kao oružje“.

Ona je dodala da Vašington i dalje smatra da je „Severni tok 2“ loš posao koji „povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije“.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Bela kuća poručila Ukrajini: Ćutite dok sastanak traje
Nulandova je takođe saopštila da se Amerika tokom pripreme sporazuma sa Nemačkom o ruskom gasovodu aktivno konsultovala sa Ukrajincima. Ona tvrdi da SAD „nije preduzimala nikakve akcije kako bi ućutkala Ukrajinu“, naprotiv – Vašington je na najvišem nivou razgovarao sa Kijevom „o njihovim zahtevima i slabostima“.
Govoreći o sporazumu čiji će detalji kasnije biti zvanično objavljeni, Nulandova je rekla da je to „loša situacija i loš gasovod, ali SAD moraju pomoći Ukrajini“.

Ranije je „Politiko“ saopštio da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pozvala ukrajinske vlasti da se uzdrže od izražavanja stava tokom pregovora između Vašingtona i Berlina o „Severnom toku 2“.
Pročitajte još:
Mediji: Nemačka će preduzeti mere ako Rusija bude koristila gas kao oružje
Ukrajina nezadovoljna: Hvala Bajdenu i Merkelovoj, ali kako zaustaviti „Severni tok 2“?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala