Zašto je Klinton odbio čaj sa britanskom kraljicom

© AP Photo / DOUG MILLSEngleska kraljica Elizabeta i Bil Klinton
Engleska kraljica Elizabeta i Bil Klinton - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Pratite nas
Bivši predsednik Bil Klinton je tokom kratke posete Velikoj Britaniji 1997. godine odbio je da se sretne sa kraljicom Elizabetom Drugom na čaju u Bakingemskoj palati, jer je želeo da „bude turista“ i ide u šoping.
Britanski nacionalni arhiv objavio je seriju dokumenata povezanih sa Klintonovim putovanjem u London 29. maja 1997. godine i oni ukazuju koliko su se britanski zvaničnici trudili da pruže toplu dobrodošlicu američkim demokratama.
Klinton je pozvan na čaj u kraljevsku palatu, ali je on to odbio jer je želeo da upražnjava druge aktivnosti koje London nudi, poput kupovine i obedovanja u indijskom restoranu.
Poseta je usledila u važno vreme za odnose SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. Premijer Toni Bler došao je na vlast samo nekoliko nedelja ranije, a obe strane su želele da „prikažu predsednika i premijera celom svetu kao mlade, dinamične i ozbiljne lidere“, navodi američki nedeljnik „Njuzvik“.
Kada je privatni sekretar Dauning strita Filip Barton poslao je poziv kabinetu predsednika SAD objašnjeno je da Klinton neće prihvatiti kraljičin poziv.
„Amerikanci su naveli da su predsednik i gospođa Klinton veoma zahvalni na pozivu NJ.V. kraljice na čaj u palati, ali da bi želeli da učtivo odbiju“, napisao je tada Barton.
„Predsednik je rekao da želi da bude turista, a takođe je izrazio interesovanje za posetu parkovima, prodavnicama i indijskom restoranu“, dodao je Barton.
Dokumenti sadrže i druge komentare o planovima Klintonove posete. Među događajima koje je predložilo Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije bila je i ideja da Bil Klinton (saksofon) i Toni Bler (gitara) nakratko zajedno zasviraju, što se nije dogodilo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala