Zahvalnost za Vidovdan i poziv gradonačelnici Čikaga da poseti Srbiju

© AP Photo / Nam Y. HuhGradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut
Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Pratite nas
Generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović susreo se sa gradonačelnicom Čikaga Lori Lajtfut i zahvalio joj na tome što je Vidovdan ukazom proglasila zvaničnim praznikom tog trećeg po veličini američkog grada. Tom prilikom uručen joj je i poziv da poseti Srbiju.
Jović je sa Lajfut razgovarao tokom prijema koji je gradonačelnica organizovala za brojnu diplomatsku koloniju koja živi i radi u Čikagu, objavio je portal „Serbiantimes.info.“
Vladika Longin, episkop novogračanički i srednjezapadnoamerički - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Vladika Longin iz Čikaga za Sputnjik: Kako je Amerika ohrabrila Srbe na — Vidovdan
Konzul Srbije je Lori Lajfut uručio pismo gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića kojim je pozvao da bude prvi gradonačelnik Čikaga koji je posetio glavni grad Srbije. On je dodao da je gradonačelnica Čikaga poziv shvatila vrlo ozbiljno, najavivši da će u skorije vreme biti gošća srpske prestonice.
„Lajtfut je izuzetno zainteresovana, zahvalila je na pismu i iskazala nameru da u narednom periodu lično predvodi delegacije koje bi jačale međunarodne veze sa gradovima pobratimima, medu kojima je i Beograd“, rekao je Jović.
Podsetimo, Lori Lajtfut proglasila je Vidovdan praznikom grada Čikaga s obzirom na činjenicu da grad Čikago ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Državama.
Kao važan razlog proglašenja Vidovdana praznikom, u odluci se navodi da su se srpski emigranti naseljavali u Čikago od 1880. godine, doprinoseći jačanju grada u oblasti umetnosti, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluga, kao i nauke i medicine.
Beograd i Čikago pobratimljeni su gradovi od 7. juna 2005. godine.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala