U kom slučaju će Rusija stati u odbranu stanovnika Donbasa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPeredača zaklюčennыh Ukraine predstavitelяmi LNR
Peredača zaklюčennыh Ukraine predstavitelяmi LNR - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Pratite nas
Ukoliko u Donbasu budu „divljali“ oni koji danas organizuju otvorene nacionalističke nasilne akcije u Kijevu, to će biti tragedija, a očigledno je da Rusija neće ostati ravnodušna na to, rekao je zamenik šefa administracije predsednika Rusije Dmitrij Kozak u intervjuu za „Politik internacional“.
Odgovarajući na pitanje da li će Rusija biti prinuđena da stane u zaštitu stanovnika Donbasa u slučaju invazije Ukrajine, Kozak je odgovorio:„U tom slučaju nije isključeno da ćemo se suočiti sa situacijom koja poprima znakove genocida“, rekao je Kozak.
Istovremeno je priznao da „nažalost, u Ukrajini i dalje postoje ekstremno radikalne političke grupe koje su spremne i na takve postupke“.
„I kako vidimo u poslednje vreme, ukrajinska država danas ne može da se suprotstavi tim grupama. Ukoliko oni koji danas organizuju otvorene nacionalističke nasilne akcije na ulicama Kijeva budu 'divljali' u zoni sukoba, to će biti tragedija. Očigledno je da na to neće ostati ravnodušna ne samo Rusija, nego i čitava svetska zajednica“, istakao je Kozak.
 „Direktna linija“ sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Putin napisao članak posvećen Ukrajini: Sve sam više uveren – Donbas Kijevu nije potreban

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
Pročitajte još:
DNR: Ukrajina spremna za rat
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala