Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Neviđena sramota – gluva i slepa, ali su surovi Japanci rekli: „Ne“

© Sputnik / Lola ĐorđevićPlivač u bazenu
Plivač u bazenu - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Pratite nas
Rebeka Majers, američka paraolimpijka, odustala je od učešća na Paraolimpijskim igrama u Tokiju jer su organizatori takmičenja odbili njen zahtev da povede majku koja je pazi jer je gluva i slepa.
Beka Majers trebalo je da bude jedna od većih zvezda na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, međutim, organizatori takmičenja odbili su njen zahtev da povede majku.
Američka plivačica pre pet godina osvojila je tri zlatne medelja (100m delfin, 400m slobodno i 200m mešovito), a vlasnica je ukupno sedam odličja.
„Ljuta sam, razočarana i pre svega tužna jer neću predstavljati državu. Paraolimpijski komitet odbio moj razuman zahtev, pošto sam gluva i slepa, kako bih mogla da se takmičim u Tokiju, govoreći mi da mi nije potreban pazitelj 'kom verujem' jer će biti osoblje koje će mi biti na raspolaganju, kao i 33 ostalih plivača“, napisala je Majers i saopštenju i dodala:

„U 2021. godini kao invalid i dalje treba da se borim za svoja prava? Pričam u ime budućih generacija kako ne bi morali da osete ovaj bol kroz koji ja prolazim na svojoj koži. Dosta je dosta“.

Organizatori takmičenja jako su rigorozni, sportisti ne smeju da povedu nikoga uz sebe, ali očekivalo se da će napraviti ustupke paraolimpijcima jer mnogi ne mogu da funkcionišu samostalno.
Situacija u Tokiju takva je zbog virusa korona, tokom turnira na snazi će biti vanredno stanje, a zabrana da se povede još jedna osoba uz sebe je samo jedna od mnogih mera.
Šok – šef Olimpijskih igara ne odbacuje mogućnost otkazivanja u poslednji čas?!
Skandal u Poljskoj – greškom poveli šestoro plivača više u Japan
Pakao srpskog olimpijskog para do Tokija: „Supruga u bolnici, ja u izolaciji“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala