Petković sa Harčenkom: Posle Brisela zabrinutiji za situaciju

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom da je Beograd posle poslednjeg sastanka u Briselu zabrinutiji za situaciju na teritoriji KiM i kako da sačuva mir i stabilnost.
Petković je upoznao ambasadora sa jučerašnjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, kao i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji.
Istakao je da je Priština pokazala krajnju neodgovornost time što je odbila da se saglasi sa ključne dve tačke nacrta EU, koje se odnose na intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu, saopštila je Kancelarija za KiM.
„Svi napori Aljbina Kurtija vodili su ka opstrukciji razgovora i bili su usmereni na provociranje srpske strane da prekine pregovore, ali je Beograd i ovoga puta pokazao odgovornost i opredeljenost za dijalog i dogovor“, konstatovao je Petković.
Petković je istakao da se problemi sa kojima se srpski narod u pokrajini suočava, svakodnevno umnožavaju, podsetivši na nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića i na šezdesetsedmogodišnjeg Ranka Bacića, koji je došao na Kosovo i Metohiju da prikupi potrebna dokumenta za povratak, kao i na nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica u Đakovicu.
Listu sa osamdeset incidenata, načinjenih od početka ove godine i usmerenih ka srpskom stanovništvu u pokrajini, predsednik Vučić je predao predstavnicima EU, rekao je Petković
„Više je nego očigledno da Priština ne želi da rešava suštinske probleme“, podvukao je direktor Kancelarije za KiM.
Beograd će, prema Petkovićevim rečima, ostati dosledno opredeljen za nastavak dijaloga, jer je to jedini razuman i delotvoran način rešavanja nesuglasica.
On je ukazao da je pri tome neophodno da Priština prestane da obezvređuje dosadašnje rezultate briselskog sporazuma, pre svega u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština i da insistira na navodnom genocidu, već da se konačno založi za ozbiljno rešavanje otvorenih pitanja i pronalaženje trajnog, kompromisnog rešenja.
Petković je, uz zahvalnost ruskom ambasadoru na dosadašnjoj podršci njegove zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, istakao da Srbija, boreći se za svoje državne i nacionalne interese, ostaje dosledan prijatelj Rusije i računa na prijateljstvo i pomoć zvanične Moskve u toj borbi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala