Komunistički „Leteći tanjir“: Spomenik u Bugarskoj dobija status kulturnog dobra /video, foto/

© Foto : GABRIELAGR0ZDEVABugarski spomenik „Leteći tanjir“
Bugarski spomenik „Leteći tanjir“ - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Pratite nas
Spomenik Bugarske komunističke partije (BKP), poznatiji kao „Leteći tanjir“ i koji je dugo bio zanemarivan, dobiće status kulturnog dobra od nacionalnog značaja, saopštilo je stručno veće pri bugarskom Ministarstvu kulture.
Građevina se nalazi na teritoriji opštine Kazanlik u oblasti Stara Zagora. Prema navodima pres-centra opštine, odluka stručnog veća sada obavezuje državu da se više stara o očuvanju spomenika.
Betonski spomenik nalazi se na vrhu Buzludže na Balkanskim planinama, a podignut je 1981. godine.
Bugarska socijalistička partija, naslednica BKP, svakog leta na vrhu obeležava početak socijalističkog pokreta u Bugarskoj.
Spomenik je 1992. godine postao državna svojina, ali ne dobija finansijsku podršku države.
Organizacija „Europa Nostra“ proglasila je 2018. godine napuštenu konstrukciju za jednu od sedam najnezaštićenijih objekata kulturne baštine u Evropi. Američki fond „Geti“ je 2019. godine izdvojio sredstva za izradu plana očuvanja spomenika. U Bugarskoj je arhitekta Dora Ivanova aktivno uključena u to pitanje.
Tvorac spomenika Geori Stoilov je prošle godine u intervjuu za Sputnjik podelio svoje ideje o obnovi tog projekta. Prema njegovim rečima, moguće je vratiti pređašnji izgled objektu, kao i da se on pretvori u muzej koji govori o istoriji Bugarske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala