Afera „Pegaz“: I Makron na udaru

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaMakron posle incidenta: Ne treba preuveličavati
Makron posle incidenta: Ne treba preuveličavati - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Pratite nas
Telefon francuskog predsednika Emanuela Makrona bio je meta mogućeg nadzora iz Maroka u okviru špijunske afere „Pegaz“, navodi se u današnjem članku pariskog Monda.
U navodima istrage koje je objavilo 17 medijskih organizacija predvođenih neprofitnom novinarskom grupom „Zabranjene priče“ sa sedištem u Parizu, kaže se da je špijunski softver, izrađen i licenciran na izraelsku kompaniju NSO, korišćen u pokušajima i uspešno izvedenim operacijama hakovanja pametnih telefona pojedinih novinara, vladinih zvaničnika i aktivista za ljudska prava, prenosi Rojters.
Prema navodima tog francuskog lista, pored Makrona, na udaru su bili i tadašnji francuski premijer Eduar Filip, kao i 14 visokih zvaničnika francuske vlasti.
Sajber podaci- ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Svetska afera: Veza Bajdenove savetnice i Izraelaca koji prave softver za špijuniranje po svetu
Prisluškivanje iz Maroka događalo se 2019. godine, navodi Le Mond, dok je Makron sporni telefon koristio otkako je izabran za predsednika 2017. godine.
Na pitanje da prokomentariše ove navode, Jelisejska palata je odgovorila da „ako se pokažu tačnim, radi se o veoma ozbiljnoj stvari i sva svetla će biti uprta u to otkriće“.
Maroko nije odgovorio na tvrdnje Le Monda, ali je ranije odbacio sve navode da je umešan u aferu špijuniranja preko programa „Pegaz“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala