Energija Sputnjika s Jelicom Putniković, gost prof. dr Ratko Ristić

Intervju Ratko Ristić - Energija Sputnjika
Pratite nas
Tek izmenjeni Zakon o zaštiti prirode i Zakon o vodama usvojeni su u Skupštini Srbije baš u vreme elementarnih nepogoda koje su najpre pogodile zapadnoevropske zemlje, a minulog vikenda stigle i kod nas, doduše, nešto ublažene pa oluja, grad i jaka kiša, bar za sada, nisu izazvali poplave i haos poput onoga u Nemačkoj i Holandiji.
Bez obzira šta je uzročnik svemu ovome čovek, sve veći broj ljudi, zapravo, kao da postaje svesniji da se o prirodi mora brinuti. Svejedno da li je odista ljudska vrsta uzročnik klimatskih promena ili su ove prirodne katastrofe deo ciklusa na planeti koje izazivaju neki vasionski zakoni, dobro je što se budi svest o potrebi da se priroda – životna sredina koja nije samo naša već treba da čini sklad svih živih bića – sačuva.
Mada je teško usaglasiti stavove političara, stručnjaka, običnih građana i onih koji se zaštitom životne sredine bave profesionalno (često ne samo iz altruističkih razloga) dobro je što se o ovim zakonima priča. Da protesti imaju efekta vidi se po informaciji da će se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić o izmenama Zakona o vodama konsultovati sa pravnicima.
Puno toga na zaštiti prirode i voda treba još da uradimo, jer ako previše vode (pr)oteče, možda je buduće generacije neće imati dovoljno – za piće i najnužnije potrebe. O tome šta su ključni detalji na koje u ovim zakonima, ali i uredbama, poput one o davanje u zakup zemljišta za nepoljoprivredne svrhe u „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa dekanom Šumarskog fakulteta, prof. dr Ratkom Ristićem.
Emisiju energija Sputnjika možete pratiti ponedeljkom od 21 čas na talasima Radija Studio B i na Jutjub kanalu Sputnjik Srbija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala