Zbog njega je „gorela“ Grčka, zavadio je dva važna Srbina i – otišao u legendu

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaVasilis Spanulis, Olimpijakos
Vasilis Spanulis, Olimpijakos - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Vasilis Spanulis, jedan od najboljih, ali i najkontroverznijih evropskih košarkaša svih vremena, odlučio je da završi bogatu karijeru, koju su obeležile velike pobede, ali i transfer iz Panatinaikosa i Olimpijakosa koji je potpuno promenio košarkaški svet.
Rođen u grčkom gradu Larisi, 1982. godine, karijeru je počeo u lokalnom Gimnastikosu, da bi posle četiri godine u Marisuiju stigao u Panatinaikos.
Sezona provedena u zelenom dresu je praćena odlaskom u Ameriku, gde je takođe proveo sezonu u ekipi Hjustona, pre nego što se vratio u Panatikaikos.
Spektakularnu ekipu je tada na raspolaganju imao Željko Obradović u atinskom klubu, ali je ona oslabljena 2010. godine.
Spanulis se, u želji da dobije ulogu apsolutnog lidera, odlučio za neverovatan potez, bar za grčke prilike i za to vreme.
On je odlučio da pređe u tabor najvećeg rivala, ekipe Olimpijakosa, što je izazvalo tektonske poremećaje u grčkoj, evropskoj, ali i srpskoj košarci.
Obradović nije mogao da oprosti Spanulisu „izdaju“, a zbog tog transfera su zahladneli odnosi i sa Miodragom Ražnatovićem, Spanulisovim agentom i najboljim evropskim košarkaškim menadžerom.
​„Izuzetno sam sarađivao sa Panatinaikosom i Obradović je bio moj blizak prijatelj. Spanulis je želeo da promeni klub, da ode negde gde će biti vođa i u razgovoru sa ljudima iz Olimpijakosa zaključio je da je to najbolje rešenje za njega. Naravno da sam znao da će mi, ako se taj tranfer realizuje, odnosi sa Panatinaikosom i Željkom biti veoma loši. Rečeno mi je da je bolje da ne idem na utakmice Panatinaikosa, da igrači znaju kako izgledam. Željko se tada naljutio na mene. Pri tome, on je i dalje maksimalno korektan, lična loša relacija nije uticala na poslovnu stranu, niti je meni zbog toga bilo nemoguće da sarađujem sa klubom u kome je trener. U pojedinim situacijama se postavio izuzetno korektno, što me, poznajući ga, nije iznenadilo“, govorio je ranije Ražnatović.
Obradović, sa druge strane, nije govorio o Spanulisu.
„O njemu ne dajem izjave. I on i ja znamo šta se događalo, to je dovoljno“, rekao je kratko Obradović pre osam godina.
Ipak, legendarni trener je potvrdio reči Ražnatovića o svojoj korektnosti kada je čestitao Spanulisuna priznanju za najboljeg strelca Evrolige.
„Svi znaju koliko naporno radi, bez ikakve sumnje, zaslužio je ovu poziciju. Isto je bilo i sa Dimitrisom Dijamantidisom, to nije ništa novo. Svako zna koliko su se trudili i oni su među ponajboljim ikada u Evropi“, rekao je Obradović.
A Spanulis je po odlasku u Olimpijakos zaista postao vođa, u tom klubu je proveo 11 godina, dvaput je bio šampion Evrolige i triput prvak Grčke, najkorisniji igrač Evrolige 2013. godine, te nosilac brojnih individualnih priznanja.
Svakako slikovita karijera, ali kako je ona završena, možda je momenat i da se sukob na realaciji RažnatovićObradović takođe okonča, imajući u vidu da se radi o najboljem evropskom agentu i najboljem evropskom treneru, Srbima čija bi saradnja mogla mnogo toga dobro da donese srpskoj košarci, naročito zbog toga što je Obradović ponovo u Srbiji, u svom Partizanu.
„Čudo!“
Da li su Voriorsi smislili „pakleni plan“ za dovođenje Jokića?
Amerikanci su „izdali“ braću Pavićević
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala