„Srbi nemaju druge matice“: Crna Gora reagovala na Selakovićeve reči

© Sputnik / Ivana AntićCrnogorska kapa
Crnogorska kapa - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je sinoć da odlučno odbacuje ocene šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića o, kako su se izrazili, navodnoj ugroženosti interesa srpskog naroda u Crnoj Gori.
U crnogorskom ministarstvu tvrde da se zvanični Beograd "verovatno suprotno želji svojih građana", bavi često Vladom Crne Gore i njenim građanima, umesto suočavanja sa domaćim i međunarodnim izazovima.
Ministarstvo je pozvalo Selakovića da u direktnoj komunikaciji sa crnogorskim ministrom spoljnih poslova Đorđem Radulovićem iznese sva pitanja od zajedničkog interesa, nedoumice, sumnje i neslaganja, kako i, kako je navelo, priliči susednim državama i ozbiljnim državničkim funkcijama, "koje podrazumevaju odgovornost i rad u interesu naših naroda", prenosi CDM.
"Neshvatljiva je konstantna želja zvaničnika da u svim nastupima govore o "legitimnom pravu" da brinu o 30 odsto naših građana, predstavljajući Srbiju kao matičnu državu srpskog naroda. U ovom kontekstu jedino ispravno bilo bi shvatiti i priznati da su građani Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, lojalni, punopravni i uvaženi građani i da njihova jedina matica može biti Crna Gora", navode u ministarstvu.
Iz ministarstva ocenjuju da je bilo kakav drugačiji pristup neprihvatljiv i da nosi primesu upitne političke etike.
"To znači da svi naši državljani koji se osećaju Srbima, nemaju druge države, niti matice, osim države svih nas - Crne Gore. Njena Vlada i institucije jedina su adresa za njih. Naša država ne želi da se odrekne niti jednog jedinog čoveka, a kamoli 30 odsto Srba koji su neizostavan temelj naše države", poručuju u saopštenju.
U saopštenju ocenjuju da pozivanje na, kako navode, istorijske "činjenice", poput izjave da je "Crna Gora toponim koji postoji od 14. veka|, koja nosi primesu pežorativnog i uvredljivog odnosa, te tumačenje odluka suverene države Crne Gore i to pod studijskim reflektorima, nije mera dobrosusedske politike i umeća pregovaranja, što vide kao dužnost i obavezu koju nosi funkcija ministra spoljnih poslova.
Podsećaju i da je šef crnogorske diplomatije na samom početku mandata uputio poziv Selakoviću da dođe u posetu Crnoj Gori što, kako smatraju, predstavlja jasan signal spremnosti za dijalog i pronalaženje rešenja o pojedinim bilateralnim pitanjima, kao i volje da se, uprkos određenim neslaganjima, nađu tačke koje nas spajaju, a ne razdvajaju.
Tvrde i da je Crna Gora građanska i multietnička država, koja je posvećena izgradnji građanskog društva, kao i poštovanju i očuvanju posebnosti pripadnika različitih nacija, religija i kultura.
Selaković je ranije juče, komentarišući za TV Prva optužbe crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da Srbija nije prihvatila nezavisnost Crne Gore, rekao da to nije tačno i upitao kakva je to briga države Crne Gore o Srbima u toj državi.
"Jel ste imali ikada brigu koja je bila u korist tih ljudi? Ne, imali ste nešto sasvim drugo. Imali ste jedno pravno nametanje crnogorskog jezika na mesto srpskog jezika, iako se ubedljiva većina građana Crne Gore izjašnjavala na svakom popisu da govori srpskim jezikom. Imali ste pokušaj brisanja iz sećanja svega onoga što je srpsko", rekao je Selaković.
On je naglasio i da se u programima iz kojih deca u Crnoj Gori uče navodi da su Sveti Sava i Stefan Nemanja prisilili Crnogorce da pređu na pravoslavlje iako se, kako je naveo, "toponim Crna Gora javlja tek krajem 14. veka".
Selaković je naglasio da je legitiman interes Srbije da se zaštiti identitetska osobenost i pravo na tu osobenost pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori.
"I mi legitimno molimo i zahtevamo od države Crne Gore da se ta prava poštuju, kao što ih mi poštujemo prema onima koji kažu da su Crnogorici, a žive u Srbiji", poručio je Selaković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala