Rusija otkriva kakav je mehanizam rada čipa za testiranje na koronu

© Sputnik / Pavel Kononov / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija
Laboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Biočip za otkrivanje uzročnika pneumonije nastale u vanbolničkim uslovima, uključujući virus korona SARS-CoV-2, radiće kao brzi test, saopštio je Nižegorodski institut za epidemiologiju i mikrobiologiju akademika „Blohina“.
„On izgleda kao pločica veličine 25×75 milimetara, na kojoj su veštački sintetisane kratke oligonukleotidne sonde koje omogućavaju da se utvrdi 'genetski portret' patogena pneumonije nastale u uslovima van bolnice“, objasnio je institut.
Stručnjaci su skrenuli pažnju na to da ljudima neće biti ugrađen biočip.
Laboratorija Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja Ministarstvo zdravlja Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Ruski naučnici pripremaju biočip za testiranje na kovid
Pacijentu će u okviru ispitivanja biti uzeti uzorci biomaterijala koji će se slati u laboratoriju, gde će se uz pomoć biočipa utvrditi prisustvo virusa.
Istovremeno, institut navodi da će novi čip biti testiran 2023-2024. godine.
Njegova primena će omogućiti sprovođenje kompleksne dijagnoze pneumonije nastale u uslovima van bolnice, istraživanje izbijanja bolesti i grupnog obolevanja, kao i blagovremeno započinjanje protivepidemijskih mera neophodnih za optimizaciju sistema epidemiološkog nadzora i kontrole pneumonije na regionalnom i nacionalnom nivou, zaključak je instituta.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala