Razgovor sa Rusima o revitalizaciji „Đerdapa 1“ i energetskoj tranziciji

© Sputnik / Dejan SimićĐerdap 1: Puštanje u rad petog agregata
Đerdap 1: Puštanje u rad petog agregata - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima ruske kompanije „Silovije mašini“ o revitalizaciji Hidroelektrane „Đerdap 1“, koju realizuje ova kompanija.
Razgovarano je i o drugim projektima koji su u vezi s modernizacijom postojećih energetskih kapaciteta i saradnji u procesu energetske tranzicije.
„Kompanija realizuje važne projekte za energetsku stabilnost države i unapređenje poslovanja ’Elektroprivrede Srbije‘. Revitalizacija HE ’Đerdap 1‘ je takav projekat i drago mi je da možemo da razgovaramo i o drugim koracima modernizacije postojećih elektroenergetskih kapaciteta“, izjavila je ministarka Mihajlović, prenosi Tanjug.
Podsetila je da Strategija razvoja energetike i nacionalni plan za klimu i energetiku donose prelazak na obnovljive izvore energije do 2040. sa vizijom do 2050. godine.
„Deo strategije tiče se i korišćenja zelenog i plavog vodonika. Istovremeno, jedan od glavnih ciljeva je podizanje energetske efikasnosti. Uskoro predstavljamo našu knjigu projekata i dobrodošle su sve ruske kompanije, ne samo ’Silovije mašini'‘“, rekla je Mihajlovićeva.
Zamenik generalnog direktora firme „Silovije mašini“ Kiril Maksimov rekao je da je kompanija zainteresovana ne samo za revitalizaciju HE „Đerdap 1“, koja bi trebalo da bude gotova do kraja sledeće godine, već i za projekat revitalizacije „Đerdapa 2“ i rekonstrukciju Termoelektrane „Nikola Tesla“, kao i za buduće energetske kapacitete.
„Želeli bismo da budemo uključeni i u proces energetske tranzicije u Srbiji i da pomognemo da postojeća oprema u elektranama bude energetski efikasnija. Takođe, želimo da učestvujemo i u izgradnji novih postrojenja“, rekao je Maksimov.
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko je istakao važnost saradnje srpskih i ruskih kompanija u oblasti energetike i zahvalio potpredsednici Vlade na saradnji koja postoji otkad je na čelu Ministarstva rudarstva i energetike, kao i u vreme dok je vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Hidroelektrana Đerdap - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2019
Hidroelektrana „Đerdap 1“ — skoro kao nova /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala