Pentagon o testiranju rakete „Cirkon“: Ozbiljno shvatamo rusku „pretnju“

© AFP 2023 / Saul Loeb Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Pentagon je upoznat sa testiranjem hiperzvučne rakete „Cirkon“ u Rusiji i smatra da naoružanje takve vrste ima destabilizujući efekat, izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi. Kako kaže, Vašington ozbiljno shvata rusku „pretnju“.
Upitan na brifingu za novinare da prokomentariše testiranje, Kirbi je samo rekao da je Pentagon „upućen u ta saopštenja“.

„Uvek imamo na umu destabilizujuću aktivnost Rusije u regionu. Izvinite, u svetu. Stoga usko sarađujemo sa saveznicima i partnerima, uključujući NATO“, rekao je Kirbi na brifingu u Pentagonu.

Rusija i dalje predstavlja pretnju i u sajber-prostoru, izjavio je portparol Pentagona.
„I vrlo ozbiljno shvatamo to“, dodao je.
Kako je rekao, „važno je primetiti da nove ruske hipersonične rakete mogu da imaju destabilizujući efekat, da predstavljaju ozbiljne rizike“.
Prema njegovim rečima, „razlika je u tome što Sjedinjene Američke Države, sa svoje strane, prave hiperzvučne koje uopšte nisu predviđene za isporuku nuklearnog oružja“.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je ruska fregata „Admiral Gorškov“ uspešno pogodila cilj hipersoničnom raketom „Cirkon“.
Ruska raketa Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Američki mediji upozoravaju Vašington: Kasnimo za Rusijom po pitanju hiperzvučnog oružja
Prema navodima Ministarstva, testiranje je održano u Zapolarju odakle je raketa lansirana iz Belog mora na cilj u Barencovom moru.
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi.
Raketa „Cirkon“ može da razvije brzinu oko devet maha, što je devet puta više od brzine zvuka i iznosi više od 10.000 kilometara na čas. Maksimalni domet rakete je hiljadu kilometara.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala