Gastroenterolog izneo zabrinjavajuće činjenice o mleku u Srbiji

CC0 / / Krave
Krave - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Postoje dve vrste mleka, a ono koje se nalazi u našim prodavnicama podiže holesterol i nije dobro za srce, kaže gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić.
Važno je znati koje mleko je najzdravije i znati gde ga kupujemo, kakve krave su ga dale. U suprotnom, upozorio je on, mleko može sadržati supstance koje su štetne za kardiovaskularni sistem, jetru i srce.
„Ljudi znaju da je mleko opasno ne samo zbog alergija nego i drugih pojava. Sada se priča o tipovima mleka, mleko A1 sadrži betakazein iz kog može da se napravi opijat kazeomorfin, u A2 mleku toga nema“, rekao je on.

Koje krave daju bolje, a koje lošije mleko

Dr Perišić kaže da male krave, bušice, prave A2 mleko, bez kazeomorfina, i to mleko je zdravije jer ne stvara opijatno dejstvo tokom varenja, a to dejstvo utiče dalje na bolesti srca, hipertenziju, jetru...
Velike krave prave A1 mleko, ono samo po sebi nije dobro, ali ga one prave u velikoj količini, pa se isplate. Jedan moj prijatelj ima krave na Zlataru, i kupio je jednu seriju krava. Pogledam ja dve žgoljave, male, nikakve. Kaže mi da zimi ne moraju u štalu, prave manje mleka, ali je ono zdravije“, rekao je doktor.
U procesu varenja iz kazeina se stvaraju jedinjenja biološke aktivnosti koja se odlično apsorbuju, idu pravo u krv i mozak, a imaju opijatno dejstvo, ističe doktor.
„Sedamdeset odsto krava u Srbiji je A1. Mi smo izgubili u stočarstvu korak sa populacijom krava koje daju zdravo mleko. Znate li gde nema betakazeina? U kozjem i ovčjem mleku. Narod kaže zdravije je i to je tačno“, kazao je on.

Koja je uloga majčinog mleka

Profesor Perišić izneo je i jednu zanimljivu tezu vezanu za majčino mleko.
„U mleku majke dojilje prva dva meseca ima A1 kazeina. Beba dolazi na svet, priroda je sve namestila, nakon dva meseca prestaje da ga pravi jer više nije potreban. Bebi je to dejstvo potrebno jer je dolazak na svet užasna promena i stravičan stres. E zato mleko umiruje prva dva meseca, a onda se tip kazeina u majčinom mleku menja. Otkud grčevi kod beba? Moja teza, i ne samo moja, jeste da je to reakcija straha na situacije iz spoljašnjeg sveta. Roditelji moraju da razumeju. U mom selu kada snaja rodi dete njen zadatak je samo da ga hrani, kupa, peva mu, priča mu... Okruži ga ljubavlju i toplinom. A sada majke imaju još po pet poslova, služe čitave porodice – idu na posao, vode računa i o emocijama prema muškarcu, preplavljene su obavezama pored deteta, ta anksioznost prenosi se na bebu“, rekao je on za televiziju Prva.
Gde i kako naći A2 mleko, i sam profesor Perišić priznaje da je komplikovano pitanje.
Doktor je razbio i jednu zabludu vezanu za opasnost iz mleka.
„Nije opasna mlečna mast za holesterol i srce, opasan je taj betakazeomorfin“, rekao je on.
Tradicija pravljenja šarskog sira u porodici je jako duga - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Porodica iz okoline Štrpca čuva tradiciju predaka mlekara sa Kosova i Metohije /foto/
Mleko u staklenim bocama - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2019
Mleko u tetrapaku ili boci — šta je zdravije?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala