Bela kuća: Cilj je da zatvorimo zatvor u Gvantanamu

© REUTERS / /U.S. Department of DefenseZatvor Gvantanamo
Zatvor Gvantanamo - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Cilj američkog predsednika Džoa Bajdena je da zatvori američki vojni zatvor u zalivu Gvantanamo, izjavila je danas portparolka Bele kuće Džen Psaki.
Psaki je rekla da ne postoji vremenski okvir u kom bi zatvor bio ugašen, ali da je to cilj, te da se razmatraju načini da se pritvorenici prebace na druga mesta.
Zatvor je uspostavljen za smeštaj stranih državljana osumnjičenih nakon napada na Njujork i Vašington izvedenih 11. septembra 2001. godine, preneo je Rojters.
Zatvor u Gvantanamu je, međutim, postao simbol preteranog američkog rata protiv terorizma zbog oštrih metoda ispitivanja za koje kritičari kažu da predstavljaju mučenje, navela je agencija, prenosi Tanjug.
Performas ispred Bele kuće u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2017
Imperija iznad zakona — zašto samo Amerikanci ne odgovaraju za strašne ratne zločine
Prethodno je Pentagon saopštio da je prebacio jednog zatvorenika iz Gvantanama u Maroko, što je prvi takav slučaj repatrijacije tokom administracije američkog predsednika Džoa Bajdena.
Reč je o Abdulu Latifu Nasiru, čija je repatrijacija u matičnu zemlju Maroko odobrena još 2016. godine, pod uslovom da se osigura bezbednost i humano postupanje, navodi se u saopštenju Pentagona.
Sa ovim je broj zatvorenika u Gvantanamu smanjen na 39, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala