Američki mediji upozoravaju Vašington: Kasnimo za Rusijom po pitanju hiperzvučnog oružja

© Foto : Jutjub/BORЯRuska raketa "Cirkon"
Ruska raketa Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
SAD su zabrinute zbog kašnjenja po pitanju razvoja hiperzvučnog oružja za Rusijom i Kinom i to u periodu od nekoliko godina, upozorava portal „Militari voč“ pozivajući se na izveštaj Istraživačke komisije američkog Kongresa.

„Rusija i Kina već imaju u svom arsenalu hiperzvučne leteće aparate koji su opremljeni nuklearnim bojevim glavama dok SAD još nije ni pokrenula razvoj sopstvenog hiperzvučnog programa“, navodi se u dokumentu u koji je američki portal imao uvid.

Istovremeno, kako se navodi, u vojnom budžetu SAD navedeno je da je izdvojeno 3,2 milijarde dolara za istraživanje hiperzvučnog oružja, što je daleko više nego što iznose ukupni vojni budžeti mnogih svetskih država.
Hipersonična raketa - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Fregata „Admiral Gorškov“ uspešno pogodila cilj raketom „Cirkon“
„Militari voč“, pored toga, sa žaljenjem konstatuje i činjenicu da Pentagon još uvek nije jasno postavio zadatak o primeni hiperzvučnog oružja, što stvara dodatne probleme prilikom razvoja tog novog tipa oružja.
Portal navodi i reči bivšeg rukovodioca Nacionalne uprave SAD za vazduhoplovstvo i istraživanje kosmičkog prostora Majkla Grifina koji je svojevremeno upozoravao na činjenicu da „Amerika“ ne raspolaže sistemima koji bi predstavljali pretnju Rusiji i Kini, kao i da nema adekvatnu zaštitu od takvih sistema Moskve i Pekinga.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala