Vulin: Srpski svet će se ujediniti bez nasilja

© Sputnik / Lola Đorđević Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
Pratite nas
Za mene je srpski svet jedinstvena država, ujedinjenje, ali mirnim putem, bez ijednog ispaljenog metka, izjavio je večeras predsednik Pokreta socijalista (PS) i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.
„Vidite, u Nemačkoj nije nepromenljivo stanje. Ko bi se zakleo posle Drugog svetskog rata da će se Nemačka ujediniti, a ujedinila se. Polako, da ne žurimo. Garantujem samo jednu stvar, mirnim putem. Bez ijedne teške reči“, rekao je Vulin gostujući u emisiju „Hit tvit“ na TV Pink.
Dodao je da ćemo razumeti da je način da sačuvamo mir na Balkanu da svako zna gde su mu granice, gde će da živi i kako će da živi.
Na primedbu voditeljke da EU ne gleda blagonaklono na „ujedinjeni srpski svet“, Vulin je upitao da li se radi o EU koja blagonaklono gleda na veliku Albaniju.
Dodao je da velika većina građana jeste za EU i da poštuje taj stav, ali da ne mora da ga podrži svaki put.
„Znate, živeli su Srbi i u Otomanskom carstvu svi zajedno, neko vreme su živeli i u Austro-ugarskoj, živeli su i u Trećem rajhu nekoliko godina, ali nije stvar u tome da živimo svi zajedno, nego da živimo u svojim granicama i na način kako mi mislimo da treba da živimo, i ponavljam mirno, bez ijednog ispaljenog metka“, rekao je Vulin.
Naglasio je da je ubeđen da će se ujedinjenje desiti bez ikakvog nasilja.
„Koliko će trajati, ne znam, ali znam da najpre moramo da postanemo jedinstveni u političkom smislu, da moramo da se okrećemo Beogradu, i da one odluke koje odlučuju o našem postojanju moraju biti donete u Beogradu“, naveo je Vulin.
Istakao je da su u dve Jugoslavije Srbi ušli bez političke partije i bez predstavnika, a da svi ostali nisu napravili tu grešku, od Hrvatske seljačke stranke pa do hrvatskih komunista na čelu sa Josipom Brozom Titom.
„SNS i Aleksandar Vučić su jedina politička organizacija koji imaju nesporni politički autoritet gde god da Srbi žive. Zašto da izgubimo tu sposobnost da komuniciramo o bitnim stvarima na jedinstven način“, upitao je Vulin.
Podsetio je „da u Bujanovcu i Preševu, kad treba da formiranju lokalnu vlast, odu u Tiranu“.
„Toj Evropi o kojoj pričate, to je u radu, a Srbi ne smeju da pričaju ni o Republici Srpskoj. Ja ne smem da tražim da najuticajniji i najvoljeniji političar među Srbima Aleksandar Vučić bude predsednik svih Srba“, rekao je Vulin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala