U Beogradu obeležene 23 godine od stradanja Srba u Orahovcu

Pratite nas
Parastosom i polaganjem cveća na groblju Orlovača u Beogradu Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji obeležilo je 23 godine od masovnog kidnapovanja, proterivanja i ubistava Srba na području opštine Orahovac. Venac na spomen ploču „Za nezaborav“ položio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
Na groblju Orlovača sahranjeni su posmrtni ostaci 25 ubijenih Srba od oko 100 srpskih civila koji su kidnapovani za vreme oružanog napada tzv. OVK na području Orahovca od 17. do 22. jula 1998. godine.
Mnogi su ubijeni i mučeni u privatnim zatvorima i logorima, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak u proleće 2005. godine.
Petković je rekao da su na groblju Orlovača sahranjena 24 srpska civila iz Orahovca, a da su u jednoj grobnici ostaci još jedne neidentifikovane osobe.
Podsetio je da je 2005. godine pronađeno 36 tela u jami Volujak i masovnoj grobnici Mališevo, ali da se i dalje traga za još 16 osoba sa teritorije opštine Orahovac.
„Ovde su sahranjeni posmrtni ostaci 11 članova porodice Kostić. Saranda Bogujevci (potpredsednica kosovske skupštine) danas može da svedoči o strašnom zločinu koji se desio njoj i njenoj porodici. Ona je preživela jer ju je srpska vojska spasla i odvela u bolnicu u Prištinu. A ko će danas da svedoči o 11 ubijenih Kostića“, upitao je Petković.
Navodeći da su prošle 23 godine od teškog zločina nad Srbima Petković je poručio:
„Nikada ih nećemo zaboraviti, insistiraćemo da pravda bude zadovoljena i da svi koji su činili zločine odgovaraju pred licem pravde“.
Sekretar Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM Olgica Božanić je rekla da porodice ubijenih i otetih sa teritorije opštine Orahovac danas obeležava 23 godine patnje i bola ističući da su Srbi 18. jula 1998. godine, „u vreme mira“ proterani iz sela Retimlje i Zočišta i odvedeni u logore OVK.
Božanićeva je kazala da je zalaganjem delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta 22. jula 1998. iz manastira Sveti Vrači oslobođena grupa civila, među kojima i monasi i da su zahvaljujući preživelim svedocima napravljeni opis događaja i spisak preživelih svedoka koje je, kako kaže, Udruženje dostavilo domaćim i međunarodnim institucijama.
„Naša borba traje i danas, pred Specijalizovanim sudom u Hagu se vodi procesi protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih za zločine počinjene u opštini Orahovac. Nažalost, svedoka je malo, ali imamo pisane i video zapise koje koriste sudije i tužioci“, rekla je ona novinarima.
Dodala je da očekuje da međunarodni sud pokaže da je nezavisan i da neće postupiti kao u slučaju Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja koji su oslobođeni uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza.
„Tražićemo da oni koju počinili zločine budu kažnjeni i da nema diskriminacije među zločinima, zločinci imaju ime i prezime. Mi ne osuđujemo narod, osuđujemo zločince i njihove nalogodavce“, kazala je Božanićeva, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala