Milena Zupančić za Sputnjik: Bilo je mnogo lepše kad smo bili zajedno

© Foto : Ivica Vojnić/PROMOMilena Zupančić
Milena Zupančić - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
Pratite nas
Itekako mi nedostaje period kada smo umesto regionalne imali kinematografiju jedne države. Bilo je mnogo lepše, kaže za Sputnjik Milena Zupančić, prva dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji na Festivalu evropskog filma Palić.
Prilikom dodele nagrade, Mira Banjac rekla je da se vratila naša glumica Milena Zupančić. Međutim, slovenačka diva ima utisak da nikada nije ni odlazila.
„Nisam otišla zato što sam izgubila pojam o vremenu. Kada se sretnem sa kolegama i prijateljima posle 20 godina, deluje nam kao da smo se rastali juče“, kaže ona i dodaje:
„Bilo smo jako lepo povezani, još uvek smo povezani. Sad kad se sretnemo, imamo utisak da smo samo prekinuli razgovor“, rekla je u kratkom razgovoru za Sputnjik popularna glumica.
© Foto : Ivica Vojnić / PROMOMilena Zupančić, prva dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji na Festivalu evropskog filma Palić.
Milena Zupančić, prva dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji na Festivalu evropskog filma Palić. - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
Milena Zupančić, prva dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji na Festivalu evropskog filma Palić.
Vest o nagradi „Aleksandar Lifka“ veoma ju je iznenadila.
„Mislila sam da ste me zaboravili“ priznala je ona na uručenju nagrade i dodala da poslednjih godina slabije radi na filmu.
„A znate kako kažu u našim godinama – joj, kad bih dobila nagradu za mladu perspektivnu glumicu“, našalila se slovenačka diva na konferenciji za novinare.
O susretu na otvaranju festivala sa Aleksandrom Berčekom, s kojim je svojevremeno glumila u filmu „Dečko koji obećava“, laureatkinja „Lifke“ je rekla:
„Bio je veoma ponovo ga videte, to je jedan od onih susreta sa kolegama koje nisam dugo, dugo videla”.

Najnagrađivanija jugoslovenska glumica

Slovenačka i jugoslovenska glumica Milena Zupančič za pola veka karijere iza sebe je ostavila brojne filmske, televizijske i pozorišne uloge. Bila je prvakinja ansambla ljubljanske Drame, igrala na skoro svim slovenačkim i pozorišnim scenama Jugoslavije. Od skoro, ona je ponovo stupila na naše daske, u predstavi „Cement Beograd“ koja je postavljena u BDP-u. Pored počasne „Lifke“ Zupančićeva je laureatkinja i najznačajnijih regionalnih priznanja poput dve pulske arene, Borštnikov prsten, Prešernova nagrada za životno delo i čak šest Sterijinih nagrada, zbog čega je ona najnagrađivanija jugoslovenska glumica na tom festivalu.
Najviše filmskih ostvarenja snimila je sa Matjažom Klopčićem, sa kojim je, kako kaže imala najbolju saradnju.
„To je bila hemija između Klopčića i mene. Mi nismo uopšte morali da razgovaramo – on je znao šta može da očekuje od mene, a ja sam znala šta on hoće. Nismo gubili vreme na razradu. U to vreme snimalo se na traci koja je skupa, a pošto smo retko snimali dublove, uštedeli smo Sloveniji odnosno Jugoslaviji dosta novca“, navodi glumica.

Glumac mora biti sve

Glumački poziv doživljava kao proces neprestanog učenja.
„Glumac mora biti sve, i sportista i psiholog i još mnogo toga. Nisam mnogo stvari zapamtila sa Akademije ali ono što jesam, i toga se pridržavam i dan danas, jeste to da glumac nikada se sme da kaže da nešto ne zna, da nešto ne može ili da nešto neće“, tvrdi ona i dodaje da je tako za film „Mrtva lađa“ mesec dana trenirala kako da zadrži dah.
„Ja nisam profesionalac, ali mnogo stvari moram da znam, da naučim. Isto tako nisam psiholog, ali je jako bitno da razumem osobu koju glumim, kakva god ona bila. Moraš do kraja saznati njegovu psihu ako želiš nešto da napraviš“, poručuje legenda jugoslovenskog glumišta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala