Kabul povukao ambasadora i diplomate iz Pakistana nakon otmice ambasadorove kćerke

© AP Photo / UntitledAmerička i talibanska delegacija tokom pregovora u Kataru.
Američka i talibanska delegacija tokom pregovora u Kataru. - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
Pratite nas
Avganistan je povukao svog ambasadora i diplomate iz glavnog grada Pakistana nakon otmice ambasadorove ćerke, saopštilo je u nedelju avganistansko ministarstvo spoljnih poslova, što je novi udarac na odnose u osetljivom trenutku za avganistanski mirovni proces.
Ćerku avganistanskog ambasadora u Pakistanu kidnapovali su u petak i nekoliko sati zadržali nepoznati napadači koji su je ostavili s povredama i tragovima vezivanja, a pakistanske vlasti saopštile su da istražuju slučaj.
Avganistanska vlada pozvala je ambasadora i višerangirane diplomate u Kabul do potpunog uklanjanja bezbednosnih pretnji, uključujući hapšenje i kažnjavanje počinilaca, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, preneo je Rojters.
„Ministar spoljnih poslova danas se sastao sa ambasadorom Avganistana, istakao sve korake koje je vlada preduzela u ovom slučaju i uverio ga u punu saradnju“, navodi se.
Pakistanski premijer Imran Han dao je tom pitanju prioritet i rekao da želi da se krivci uhvate u roku od 48 sati, rekao je u subotu ministar unutrašnjih poslova.
Pakistan se smatra ključnim igračem mirovnog procesa u Avganistanu, gde su talibanski pobunjenici (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) zauzeli teritoriju otkako je američki predsednik Džo Bajden najavio povlačenje američkih trupa do 11. septembra. Susedne države već dugo imaju zategnute odnose. Kabul optužuje Pakistan da je omogućio utočišta talibanima, dok Islamabad optužuje Kabul da militantima omogućava upotrebu njihove teritorije za izvođenje napada u Pakistanu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala