Inspektori utvrdili: Antigenske testove obavljale laboratorije koje nisu za to ovlašćene

© Sputnik / Mihail Kireev / Uđi u bazu fotografijaLabaratorija
Labaratorija - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
Pratite nas
Zdravstveni inspektori kontrolom rada utvrdili su da antigenske testove obavljaju i mnoge laboratorije i zdravstvene ustanove koje za to nisu ovašćene, zbog čega im je izrečena zabrana obavljanja testiranja, a podnete su i prekršajne prijave.
U saopštenju ministarstva zdravlja navodi se da je kontrola obavljena od 5. do 9. jula u 11 ustanova, te da je ustanovljeno da se antigenski testovi rade u jednoj poliklinici, koja nije registrovana za oblast mikrobiologije, zatim u specijalističkoj lekarskoj ordinaciji čija je oblast pneumoftizologija, u šest biohemijskih laboratorija, te u tri ambulante za zdravstvenu negu.
Ministarstvo je u saopštenju podsetilo da je izmenama i dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 sa primenom od 16.12.2020. godine propisano da se "detekcija SARS-CoV-2 antigena u uzorcima nazofaringealnog brisa vrši u svim mikrobiološkim laboratorijama u javnoj i privatnoj svojini, prema uslovima i u skladu sa instrukcijom zavoda za javno zdravlje".
Takođe, zakonom je regulisano da su o rezultatima testiranja i detekcije ustanove i laboratorije dužne da svakodnevno izveštavaju nadležni zavod za javno zdravlje.
Ministarstvo navodi da je vanredni inspekcijski nadzor obavljen i zbog sve češćih slučajeva obavljanja raznih procedura “antiejdž” medicine u kozmetičkim salonima i drugim privrednim subjektima bez dozvole.
Nadzor je obavljen od 5. maja do 23. juna u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kontrolisan je rad u 48 objekata, izrečeno je 12 mera zabrane obavljanja zdravstvene delatnosti, odnosno zabrane oglasaavanja medicinskih usluga i podnete su prekršajne prijave osnivačima i odgovornim licima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala