- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Dok anđeli spavaju: Prof. dr Dušan Stanojević - Kralj operacione sale porodio 30.000 žena /video/

Pratite nas
Akademik prof. dr Sava Perović otvorio mi je „vrata“ sveta i vrlo sam ponosan na to što me je izabrao da budem član njegovog tima za promenu pola. Mnogo toga smo kasnije radili zajedno, a ja sam počeo da se bavim nekim stvarima iz urologije zahvaljujući njemu, kaže veliki stručnjak, „kralj operacione sale“, prof. dr Dušan Stanojević.
Specijalista ginekologije i akušerstva, vodeći lekar u oblasti ginekološke hirurgije u našoj zemlji, bio je gost emisije „Dok anđeli spavaju“, a sa Marinom Rajević Savić razgovarao je o svom detinjstvu, karijeri i ljudima koji su obeležili njegov život.

Kralj operacione sale

Kako kaže, u svojoj karijeri obavio je između dvadeset i trideset hiljada operacija i porodio oko 30.000 žena. Ispričao je i kako je zaslužio nezvaničnu, ali laskavu titulu „kralja operacione sale“.

„Osim nekih diploma Ginekološke sekcije Srpskog lekarskog društva nikada ni jedno priznanje šire društvene zajednice nisam dobio. Međutim, dobio sam jedno neobično priznanje koje i dan danas držim uramljeno u stanu. Naime, bio sam godinu dana upravnik ginekologije u bolnici „Dragiša Mišović“ i tamo smo u novom instrumentarijumu dobili jedan mali instrument koji mi hirurzi u žargonu zovemo „kraljica“, koji služi za pridržavanje tkiva. Kada sam se vratio na kliniku „Narodni front“, osoblje operacione sale u „Dragiši Mišoviću“ poslalo mi je tu „kraljicu“ sa porukom – „Doktoru Dušku Stanojeviću, kralju operacione sale, poklanjamo ovu „kraljicu“ koja ovde bez njega više nema smisla. To je za mene najlepše priznanje“, priča dr Stanojević.

O Vuku Bojoviću, putovanjima i poeziji

Zaljubljenik u svoju profesiju, prirodu i životinje, u emisiji je govorio i o ljudima koji su, svaki na svoj način, uticali na njegov život. Jedan od njih je čuveni direktor Beogradskog zoološkog vrta, pokojni Vuk Bojović, sa kojim ga je, kaže, odmah spojila ljubav prema poeziji.
Iako nije preterano voleo školsku lektiru, čitanje i recitovanje poezije se gostu emisije „Dok anđeli spavaju“ jako dopadalo. Međutim, u vreme dok je bio gimnazijac i student ljudi, kako kaže, za to nisu imali mnogo sluha.
„Tek kada sam se, mnogo godina kasnije, upoznao sa Vukom Bojovićem, shvatio sam da on zna jako mnogo pesama napamet. Pitao me je da li ja znam neku pesmu, a ja sam odgovorio da znam, ali da prvi put srećem čoveka koji zna toliko pesama koliko niko na svetu ne zna. Nas dvojica smo kasnije često putovali zajedno i sećam se da smo se jedne noći vraćali iz Bjeljine, a novinar Ilustrovane politike Jovo Antonijević je iz kasete Vukovog automobila izvadio neku podebelu antologiju pesama i nasumice otvarao strane i počinjao da čita pesme. Vuk ih je sve završavao, sve ih je znao napamet“, seća se dr Stanojević.
Dr Stanojević rođen je u Ivanjici, a diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, gde je 1986. postao asistent, a kasnije i redovni profesor. Dugi niz godina bio je načelnik porodilišta u GAK Narodni front, a od 2006. do 2013. godine i direktor ove klinike. U svojoj karijeri obavio je između dvadeset i trideset hiljada operacija i porodio oko 30.000 žena. Objavio je više radova u domaćim i stranim časopisima i učestvovao u pisanju brojnih domaćih i stranih udžbenika iz ginekologije i akušerstva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala