Do kada će ciklon koji je „potopio“ Nemačku biti nad Srbijom?

© Tanjug / Jaroslav PapOlujni oblaci nad Novim Sadom.
Olujni oblaci nad Novim Sadom. - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
Pratite nas
Pod uticajem ciklona koji je prethodno u Nemačkoj izazvao oluje, bićemo do utorka, uz opasnost od grmljavinskih nepogoda, grada i obilnih padavina.
Od srede stabilizacija vremena, a leto nam se vraća od četvrtka. Srbija je i dalje pod uticajem visinskog ciklona, kaže meterolog Đorđe Đurić u svojoj objavi na Fejsbuku.
Centar ovog ciklona, prema njegovim rečima, nalazi se iznad južnih predela Jadranskog mora i veoma je prostran, pa tako zahvata centralni Mediteran, Balkansko poluostrvo i Srbiju.
Pod uticajem ovog ciklona veoma je nestabilno sa čestim pljuskovima i grmljavinom. Kako su prethodnih dana do našeg pdoručja stizale i velike količine pustinjskog peska iz Sahare, padavine ovih dana sadrže te čestice iz Sahare, a što će biti vidljivo na prozorima i na vozilima.
Ova pojava, navodi dalje,potpuno je prirodna i ubičajena za naše područje, naročito tokom proleća, dok je leti veoma retka, što nije bio slučaj ovog leta, prensoe
"Nakon temperatura i do 39-40 stepeni Celzijusa, konačno je došlo i do pada temperature na normalne vrednosti za sredinu leta. Ipak, usled padavina, veoma je visoka relativna vlažnost vazduha, pa je vreme veoma sparno i neugodno", kaže on.
U ponedeljak i utorak biće promenljivo oblačno, sparno i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.
Ciklon će do utorka doneti Srbiji i regionu novi talas obilnih padavina, pri čemu bi u mnogim predelima palo dodatnih 20 do 40 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i mnogo više, što bi dovelo do opasnosti od poplava na manjim tokovima bujičnog karaktera. Očekuje se i veoma velika opasnost od grmljavinskih nepogoda sa gradom, pa su moguće nove štete u poljoprivredi.
Dobra vest je da nas od srede očekuje stabilizacija vremena. U sredu se očekuje smena sunčanih i oblačnih intervala, uz jak severozapadni vetar. U četvrtak i petak jutra veoma prijatna i svežija, a tokom dana sunčano i toplo, uz maksimalne temperature u većini predela oko 30 stepni Celzijusa, što su prosečne normalne vrednosti za sredinu leta. Prema trenutnom prognozama narednog vikenda sunčano i veoma toplo, uz temperature i preko 35 stepeni Celzijusa.
Ciklon koji trenutno deluje na vreme u Srbiji, ali i na celom Balkanskom poluostrvu, prethodno se nalazio iznad Nemačke i danima je bio stacionaran iznad istog područja, pa su iz tog razloga zapad i jugozapad Nemačke, Luksemburg, istok Holandije i Belgije danima bili na udaru katastrofalnih padavina i oluja. Ovaj ciklon dospeo je do evropskog kopna sa Atlantika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala