Vraća se pređašnji sjaj sirijskog Alepa: Počela obnova najstarije pijace na svetu /foto/

© Wikipedia / Anas AUnesko je Stari grad Alepa proglasio spomenikom svetske baštine i zbog čuvenog Bazara. Dužina natkrivenih trgovačkih ulica na pijaci iznosi čak 30 kilometara.
Unesko je Stari grad Alepa proglasio spomenikom svetske baštine i zbog čuvenog Bazara. Dužina natkrivenih trgovačkih ulica na pijaci iznosi čak 30 kilometara. - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2021
Pratite nas
Drevnom sirijskom Alepu vraća se pređašnji sjaj – počela je obnova pijace i čitave četvrti Starog grada – jednog od najstarijih na svetu.
S obzirom da je pijaca u Alepu pre rata predstavljala niz razgranatih ulica i malih četvrti, bio je potreban veliki akcioni plan. Obnovom čitavog bloka stare pijace bavi se Sirijski fond za razvoj zajedno sa vladom provincije Alep.
© Sputnik / KAREEM TEIBIUlaz u najstariju pijacu na svetu u Alepu obnovljenu nakon rata u Siriji
Ulaz u najstariju pijacu na svetu u Alepu obnovljenu nakon rata u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ulaz u najstariju pijacu na svetu u Alepu obnovljenu nakon rata u Siriji
Glavni simbol četvrti je velika fontana u centru dvorišta stare škole „Saif al-Daula Hamdani“. Među prvima je restaurirana i pokrenuta kao simbol obnove nekadašnjeg veličanstvenog izgleda Starog grada i njegovog bazara. Projektom restauracije istorijskog područja bave se sirijske arhitekte.
© Sputnik / KAREEM TEIBIFontana na najstarijoj pijaci na svetu u sirijskom Alepu
Fontana na najstarijoj pijaci na svetu u sirijskom Alepu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Fontana na najstarijoj pijaci na svetu u sirijskom Alepu

Veliki projekat 

Kako bi bio napravljen detaljan i veoma precizan plan obnove pijace i četvrti, u Alepu je organizovan trodnevni forum.
U suprotnom, možda jednostavno ne bi bilo kvalitetne restauracije najstarijeg i najvećeg bazara na svetu koji je uvršten u Uneskovu listu svetske baštine.
Forum je okupio istraživače i stručnjake, kao i zanatlije i trgovce koji su radili na pijaci pre rata. U diskusijama su učestvovali predstavnici Uneska i drugih međunarodnih organizacija koji su spremni da pomognu u realizaciji projekta obnove velikog rejona.
© Sputnik / KAREEM TEIBIForum na najstarijoj pijaci na svetu u sirijskom Alepu
Forum na najstarijoj pijaci na svetu u sirijskom Alepu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Forum na najstarijoj pijaci na svetu u sirijskom Alepu
S tim u vezi, šef provincije Alep Husein Diab izjavio je na otvaranju foruma da glavna zasluga u neprekidnom procesu obnove grada pripada građanima koji ne žele samo da se vrate predratnom životu blagostanja, već i aktivno doprinose tome.

Plan

Gradonačelnik Alepa i inženjer Mad Medlaži detaljno je objasnio da razrađene smernice sadrže vremenske rokove za obnovu svake ulice, uličice i kuće. Štaviše, dokument će obuhvatiti sve aspekte koji se odnose na stambeni razvoj kuća ili razvoj infrastrukture u četvrtima.
Sirijski grad Alep - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2020
U šta su teroristi pretvorili najelitnije naselje u Alepu /video/
Sa svoje strane, član Izvršne kancelarije Saveta muhafaze Alepa, šef odeljenja za turizam i kulturu provincije Zikra Hadžar u intervjuu za Sputnjik rekla je da „cilj projekta, pre svega, nije toliko obnova spomenika sirijske arhitekture i nacionalne svojine, koliko jedinstvo sirijskog naroda i vere u sebe“.
Prema njenim rečima, opština je već uradila mnogo posla na obnovi bazara ─ vratila je pravo na radna mesta i radnje prethodnim vlasnicima, pružila im je mogućnost da počnu sa radom odmah nakon restauracije trgovinskih objekata.
© Sputnik / KAREEM TEIBIZgrada na najstarijoj pijaci na svetu u Alepu razrušena tokom rata u Siriji
Zgrada na najstarijoj pijaci na svetu u Alepu razrušena tokom rata u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Zgrada na najstarijoj pijaci na svetu u Alepu razrušena tokom rata u Siriji
Međutim, kako kaže, za građevine poput radionica, srednjevekovnih kula i zidova potrebna je pomoć stručnjaka međunarodnog nivoa. Upravo smo zato zamolili Unesko za pomoć u restauraciji takvih objekata, dodala je sirijska činovnica.
Plan sadrži detaljan opis 37 sektora stare pijace i gotovo 1.100 maloprodajnih objekata. Navedeno je u kakvom su stanju, kao i priroda oštećenja i neophodne faze restauracije. U tom dokumentu će biti napravljena strategija za razvoj pijace i obližnje stambene četvrti.
Istovremeno, šef tehničkog odbora projekta za obnovu Starog grada Tasim Kasmo rekao je za Sputnjik šta još sada treba preduzeti kako bi bila započeta potpuna obnova ne samo pijace u Alepu, već i celokupne kulturne baštine u Siriji. Kako kaže, potrebno je uporediti nove planove sa arhivskim crtežima bazara, uneti potrebne izmene u kontrolu izgradnje kako bi restauracija zadovoljila međunarodne standarde, kao i ažurirati i ojačati zakone o zaštiti spomenika kulturnog nasleđa u Siriji.
Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Grad Alep oslobođen je 2016. godine. Tokom rata bio je veoma oštećen, mnoge zgrade i znamenitosti uništene su ili oštećene. Alep je bio industrijski centar Sirije, ali zbog vojnih sukoba većina preduzeća je prestala sa radom.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala