Talibani obznanili: Hoćemo jaku islamsku državu Avganistan

© REUTERS / Alexander ZemlianichenkoPredstavnici pokreta "Taliban" ( teroristička organizacija zabranjena u Rusiji)
Predstavnici pokreta Taliban ( teroristička organizacija zabranjena u Rusiji)  - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2021
Pratite nas
Pokret "Taliban" (organizacija zabranjena u Rusiji) smatra da je za preporod Avganistana potrebno da se u zemlji "formira" jak nezavisni islamski sistem" i sačuva teritorijalna celovitost, izjavio je šef delegacije talibana mula Baradar Ahud na početku nove runde međuavganistanskih pregovora u Kataru.

"Ako u našoj državi zavlada mir, mogu sa sigurnošću da kažem da ćemo za kratko vreme imati uspešan, udoban i dostojanstven život. Da bi se to postiglo potreban je snažan centralizovan i nezavisan islamski sistem. Zbog toga treba da izađemo iz okvira egoizma, ličnih interesa i ambicija. Avganistan je zajednički dom svih Avganistanaca", rekao je šef delegacije talibana.

Po njegovim rečima, u Avganistanu treba da postoji sistem koji uzima u obzir religiju i ubeđenja Avganistanaca.
On je pozvao da se "stavi tačka na nepoverenje između Avganistanaca, da se radi u ime jedinstva ljudi i čvrsto se boriti protiv svih pokušaja koji prete teritorijalnoj celovitosti zemlje i nacionalnom jedinstvu, boreći se protiv etničkih, regionalnih, jezičkih i drugih predrasuda".
Vojska Avganistana - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2021
Nastavljaju se žestoke borbe u Avganistanu - ubijeno na stotine talibana
Šef delegacije talibana je naglasio da je "islamski emirat Avganistan jasno dao do znanja da neće dozvoliti nikakve pokušaje da se potkopa teritorijalna celovitost i nacionalni interesi zemlje".
Danas se u Dohi održava nova runda međuavganistanskih pregovora koji se već deset meseci sa prekidima vode u Kataru, ali bez rezultata. Štaviše, za sve to vreme sukobljene strane nisu uspele da se dogovore ni o dnevnom redu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala