Laureat „Lifke“ Aleksandar Berček: Hvala što ste me se setili, bio je i red

Pratite nas
Hvala što ste me se setili, iskreno govoreći, bio je i red. Nagrada je u mojim rukama, tako da festival može da počne, rekao je uz osmeh dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, glumac Aleksandar Berček na otvaranju 28. izdanja Festivala evropskog filma Palić.
Aleksandar Berček bio je Miško u „Ko to tamo peva“, Slobodan Milošević u filmu „Dečko koji obećava“, u „Balkan ekspresu“ Popaj, u „Nacionalnoj klasi“ Miki Bunjuel, bio je profesor Kosta Vujić, u „Južnom vetru“ Crveni… Uručujući mu nagradu, direktor festivala Radoslav Zelenović istakao je da su svaki film i serija Aleksandra Berčeka odavno deo istorije filma na našim prostorima i deo ostavštine za buduće generacije.
Posebne čestitke Aleksandru Berčeku uputio je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.
© Sputnik / Vesna Lapčević

Mira Banjac uručuje nagradu Mileni Zupančić za doprinos regionalnoj kinematografiji

Mira Banjac uručuje nagradu Mileni Zupančić za doprinos regionalnoj kinematografiji - Sputnik Srbija
1/4

Mira Banjac uručuje nagradu Mileni Zupančić za doprinos regionalnoj kinematografiji

© Sputnik / Vesna Lapčević

Otvaranju festivala prisustvovao je veliki broj gledalaca

Otvaranju festivala prisustvovao je veliki broj gledalaca - Sputnik Srbija
2/4

Otvaranju festivala prisustvovao je veliki broj gledalaca

© Sputnik / Vesna LapčevićRumunska producentkinja Ada Solomon, dobitnica nagrade „Andergraund spirit“
Rumunska producentkinja Ada Solomon, dobitnica nagrade „Andergraund spirit“ - Sputnik Srbija
3/4
Rumunska producentkinja Ada Solomon, dobitnica nagrade „Andergraund spirit“
© Sputnik / Vesna LapčevićFestival evropskog filma „Palić“
Festival evropskog filma „Palić“ - Sputnik Srbija
4/4
Festival evropskog filma „Palić“
„Njegova besmrtna interpretacije Kneza Miloša Velikog bila je osamdesetih godina prvi susret za mnoge od nas sa likom velikog srpskog državnika. Ova ostvarenja dala su nemerljiv doprinos za afirmaciju kulture sećanja u Srbiji“, kaže Bakić i dodaje da je Subotičanima Berček posebno drag zbog uloge u filmu „Još ovaj put“ u kojem je jugoslovenska publika mogla da vidi Subotičku gradsku kuću još davne 1983. godine.

Glumica koja je pokorila Jugoslaviju

Slovenačka glumica Milena Zupančić prva je laureatkinja počasne „Lifke“ za doprinos regionalnoj kinematografiji. Uručujući joj nagradu, Mira Banjac rekla je da Milena Zupančić i nije naš gost, to je glumica koja je pokrila ceo umetnički prostor Jugoslavije.
Milena Zupančić istakla je da je velika čast primiti ovu nagradu iz ruku Mire Banjac, legende srpskog glumišta i dodala da je bila začuđena kada je čula vest o nagradi.
„Mislila sam da sam zaboravljena otkako smo se tako tužno podelili, pre trideset godina. Drago mi je što ipak nisam pala u zaborav“, naglasila je slovenačka glumica.
Dobitnica nagrade „Underground spirit“ je rumunska producentkinja Ada Solomon koja, kako kaže, dosta govori o njoj.
„Ja sam u andergraund fazonu kod kuće, a gde god da putujem, tamo sam balska princeza. Drago mi je da mi, u našem delu sveta, ivici Evrope dajemo doprinos svetskoj kinematografiji“, poručila je producentkinja.

Omaž Simjanoviću, Paskaljeviću i Menclu

Tokom svečanog otvaranja, poseban omaž je posvećen laureatima „Lifke“ koji su nas tokom prethodne godine napustili, Zoranu Simjanoviću, Goranu Paskaljeviću i Jiržiju Menclu.
Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić otvorio je film „Dnevnik iz Gvantanama” reditelja Kevina MekDonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster. Proslavljena glumica nalazi se u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca koji je optužen da je angažavao teroriste koji su zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra. Scenario je adaptacija Slahijevog „Guantanamo dnevnika” objavljenog 2015. godine.

Preko 130 filmova iz svih krajeva Evrope

Tokom centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 selekcija i programskih celina koje donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom takmičarskom programu, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji Paralele i sudari. Pored već poznatih selekcija Novi evropski dokumentarni film, Novi mađarski film kao i Mladi duh Evrope, FEF Palić ove godine u okviru selekcije Kinematografija u fokusu predstavlja kinematografiju Slovenije.
U selekciji Omaž dobitniku nagrade Underground spirit za doprinos nezavisnom filmu biće prikazani filmovi Ade Solomon. Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala Žigmond Vilmoš u Segedinu kao i selekcija EFA Shorts koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije.
Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala