Finale EP potencijalna „biološka bomba: Ekspert SZO najavila „poražavajući“ efekat

© AP Photo / Facundo ArrizabalagaNavijači Engleske tokom finala EURO 2020
Navijači Engleske tokom finala EURO 2020 - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2021
Pratite nas
Ekspert Svetske zdravstvene organizacije, Marija Van Kerhofe, istakla je da je bilo poražavajuće gledati finale Evropskog prvenstva u fudbalu u britanskoj prestonici, s obzirom na navijače koji nisu nosili maske, te dodala da je posmatrala „prenošenje korona virusa ispred svojih očiju“.
Epidemiolog po struci, Kerhofeova je upozorila na visoku prenosivost Delta soja virusa korona koji je mogao da zarazi nevakcinisani deo od oko 60.000 gledalaca na Vembliju u finalu EURA između Engleske i Italije.
Ovu tvrdnju ona je iznela usled rapidnog porasta broja obolelih u Velikoj Britaniji koji je uzrokovan najnovijim brzo prenosivim sojem kovida-19. Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno beleži oko 31.500 novih slučajeva na dnevnom nivou, u odnosu na prošlonedeljnih 24.800.
U neobično otvorenom obraćanju predstavnice agenciju za zaštitu zdravlja Ujedinjenih nacija, imajući u vidu običaj uzdržavanja od primedbi na politike pojedinačnih država članica, Kerhofe je objavila tvit u kom se pita da li bi trebalo da uživa gledajući prenos finala Evropskog prvenstva u fudbalu.

„Pandemija kovida-19 večeras nije na pauzi. Delta soj virusa korona iskoristiće nevakcinisane ljude u prepunim okruženjima, ljude koji ne nose maske, a vrište, viču i pevaju. Poražavajuće“, napisala je ona.

Podsetimo, dan fudbalske svečanosti podgrejane alkoholom počeo je bučnim scenama u centralnom Londonu kada su na desetine hiljada ljudi uputile put nacionalnog stadiona, sa bakljama na stanicama metroa i pevanjem u vozovima.
Navijači Engleske u Londonu pred finale Evropskog prvenstva - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
Incidenti u Londonu pred finale EP /video/
Oko 60.000 navijača popunilo je Vembli, pritom ne noseći zaštitne maske dok su nervozno posmatrali meč odluke za svoj nacionalni tim.
Britanski premijer Boris Džonson stao je na stranu odluke da se dozvoli ovoliki broj posetilaca na londonskom stadionu, rekavši da je domaćin bio „pažljiv i da je kontrolisao način testiranja svakog ko ode tamo“, a takođe je izjavio i da su vakcine stvorile „značajan zid imuniteta“.
Ipak, izgleda da brojke ne govore u prilog ovoj izjavi.
Šokantan snimak nasilja u Londonu /video/
Prevario je Engleze, pa i sve nas, ali – Italija će ga slaviti kao što on slavi Mihajlovića /video/
Englez dobio žestok odgovor od Nemaca: „Oprostite, vi ste ludi“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala