Deo srpske opozicije pisao Briselu, najavili mogućnost napuštanja dijaloga

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaEvropski parlament, Strazbur
Evropski parlament, Strazbur - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2021
Pratite nas
Deo opozicionih stranaka Srbije uputio je pismo evropskim posrednicima u međustranačkom dijalogu u kome su izrazili nezadovoljstvo imenovanjima novih članova upravnih odbora RTS-a i RTV-a od strane Saveta REM-a i najavili mogućnost napuštanja dijaloga usled, kako su naveli, novih okolnosti.
Pismo su uputili lideri Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, DS-a Zoran Lutovac, Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović, Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i Pokreta za preokret Janko Veselinović.
Lider tih stranaka ocenjuju da nereagovanje na ta imenovanja predstavlja udarac kredibilitetu međustranačkog dijaloga u kome su gotovo jednoglasno, uz izuzetke vodećih stranaka vlasti, kako naglašavaju, učesnici govorili o potrebi da se postigne razumevanje i kompromis po pitanjima RTS-a, RTV-a i REM-a i istaknut problem u ovim institucijama, očekujući da nastavak procesa vodi kompromisu.
Međustranački dijalog - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Međustranački dijalog: Kraj druge runde, predlog zaključaka pa nova runda u septembru
Predstavnici dela opozicije ukazuju da je za novog člana UO RTS-a imenovan Milivoje Pavlović, koji je dva puta bio ministar informisanja i zadužen za medije između 1991. I 1994. godine u „najmračnijem periodu Miloševićeve Srbije“, zatim Branislav Klanšček bivši član Dosta je bilo koji je, kako navode, fotografisan na sastancima SNS i konstantno je prisutan u „režimskim medijima“.
Negodovali su i zbog imenovanja Aleksandra Čupića za novog člana UO RTV-a. Za njega tvrde da poseduje mrežu portala i medija koji su, kako navode, isključivo finansirani novcem poreskih obveznika, te da je reč o čoveku koji je poznat po govoru mržnje i koji targetira Mariniku Tepić.
Lideri stranaka poručuju da će poštujući dogovor poslati predloge za međustranački dijalog, ali i ističu da zadržavaju pravo da u nedeljama koje dolaze napuste proces dijaloga usled novih okolnosti, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala