„Da nije bilo policije, finale bi bilo otkazano“

© AP Photo / Andrew MatthewsNavijači Engleske pred finale Evropskog prvenstva
Navijači Engleske pred finale Evropskog prvenstva - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2021
Pratite nas
Visoki predstavnik londonske policije, Džejn Konors, izjavila je da je finale Evropskog prvenstva u fudbalu između Engleske i Italije moglo biti otkazano da nije bilo odgovora policije nakon što su stotine navijača jurnuli na Vembli.
Horde engleskih navijača koji nisu posedovali karte za finale, upali su na nacionalni stadion pre nego što je njihov tim izgubio od Italije na penale, pri čemu su mnogi učestvovali u nasilju na i izvan stadiona kao i javno konzumirali drogu.
Postoje i izveštaji da su ti navijači „oduzeli“ mesta onima koji su platili nekoliko stotina dolara kako bi prisustvovali utakmici.
Navijač Engleske - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Engleska uništava samu sebe, a plašila je svet Rusijom
I Fudbalski savez Engleske i UEFA najavili su istrage po pitanju nasilja, s tim da je Evropska kuća fudbala po drugi put sankcionisala Englesku i njen savez, pošto su već kažnjeni zbog ponašanja navijača tokom polufinalne utakmice sa Danskom.
Snage bezbednosti našle su se na udaru kritika u nekim krajevima zbog neefikasnog nadziranja gomile navijača, a neka poređenja sugerišu da je nadgledanje regularnih utakmica Premijer lige često robusnije nego što je to bio slučaj sa najvećom utakmicom koja se održavala u Engleskoj u poslednjih 55 godina.
Međutim, zamenica pomoćnika komesara gradske policije, Džejn Konors, izašla je u odbranu policajaca rekavši da bi bez njihove intervencije finale EURA možda bilo neobuzdano.

„Ovo je trebalo da bude dan nacionalnog ponosa, pun radosti i slavlja“, rekla je Konors u izjavi.

Ona je navela da su tokom dana kada se igralo finale policajci bili svedoci sramotnog ponašanja kako u centralnom Londonu, tako i na Vembliju, gde se izvestan broj ljudi provukao kroz sigurnosne kordone ili potukao sa policajcima.
„Uoči finala, policijske vođe primenile su jedan od najznačajnijih i najopsežnijih policijskih planova ikada sprovedenih za fudbalsku utakmicu ove razmere. Na Vembliju je tokom dana ubrzo postalo jasno da veliki broj navijača pristiže bez ulaznice“, navela je Konors dodajući da su policajci tada obavestili službe bezbednosti na stadionu o postojanju ovog rizika, te da su stoga na Vembliju raspoređeni visoko obučeni službenici javnog reda.
Ubrzo nakon što su se kapije otvorile, dodala je ona, navijači su počeli da probijaju sigurnosne provere, te pohvalila brzi odgovor policijskih vođa i onih hrabrih policajaca koji su se suočili sa scenama nereda i nasilja koje su usledile.
„Ne sumnjam da je njihova brza akcija sprečila dalju eskalaciju. Frustrirajuće, naših 19 policajaca je povređeno tokom nedeljne policijske operacije kada su se suočili sa nestabilnom gomilom“, navela je Konors dodajući da je bez njihove neposredne intervencije finale moglo biti neobuzdano.
Šokantan snimak nasilja u Londonu /video/
Engleska vri zbog penala – uvrede, kritike i opravdanja: „Hteo sam da šutiram!“
Prevario je Engleze, pa i sve nas, ali – Italija će ga slaviti kao što on slavi Mihajlovića /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala