Austrijske kompanije zainteresovane za ulaganja u Srbiji

CC0 / piksabej / Ekonomija
Ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je u Beču sa privrednicima, predstavnicima austrijskih kompanija koje posluju u Srbiji ili žele da se pojave na srpskom tržištu.
U organizaciji Austrijsko-srpskog privrednog foruma, predstavnici kompanija poput Simensa, A1, Štrabaga i drugih austrijskih firmi, razgovarali su o poslovnim mogućnostima za dalja ulaganja u Srbiji.
Selaković im je poručio da Srbija odlično ekonomski napreduje, te da je, boreći se sa krizom izazvanom pandemijom korona virusa, uz paralelnu borbu za vakcine, nastojala da očuva zdravom i svoju ekonomiju.
“Investirali smo tokom ovih 18 meseci u mere pomoći privredi značajna sredstva, što je dalo rezultate. Imamo dobre pokazatelje, a prognoza rasta za ovu godinu je čak 7 odsto”, rekao je Selaković.
Podsetio je da je Srbija prethodnih godina stabilizovala javne finansije, smanjen je nivo javnog duga, a povećana prosečna plata, dodajući da je Srbija prošle, teške godine zbog kovid krize privukla najviše direktnih stranih investicija u regionu, čak 62 odsto, a pritom nije članica EU.
Austrijsko-srpski privredni forum postoji od 2009. godine i okuplja uglavnom austijske firme, koje posluju u celom regionu.
I srpska i austrijska ekonomija, kao i trgovinska razmena dve zemlje, trpele su posledice zbog pandemije kovida 19, ali se polako oporavljaju.
Austrijska ministarka za digitalizaciju i privredu Margarete Šrambek istakla je da je veoma važno da kompanije nastave da rade i sačuvaju radna mesta.
“Ključ držanja pandemije pod kontrolom je u testiranju. Besplatno testiranje u apotekama, u kompanijama, to je važno, a držzava Austrija nastoji da u tome finansijki pomogne firmama. Sa druge strane, veoma je važna vakcinacija”, rekla je Šrambek za Tanjug.
U tom smislu, primetila je da je Srbija u početku daleko odmakla u vakcinaciji stanovništa, i poslužila drugim zemljama kao primer.
“Vakcinišite se, testirajte se”, poručila je Šrambek i posebno apelovala na mlade da to učine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala