Upozorenje prvog čoveka Nikšića: Znamo kako prolaze oni koji se igraju sa vernicima SPC /video/

© Sputnik / Senka MilošMarko Kovačević, predsednik Opštine Nikšić
Marko Kovačević, predsednik Opštine Nikšić - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
U slobodi veroispovesti svi smo isti, ali pravoslavni hrišćani koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi apsolutna su većina u Crnoj Gori. To treba uvažiti, sa tim se ne treba igrati i odlagati potpisivanje Temeljnog ugovora. Onaj ko se poslednji put igrao, ostao je bez vlasti i svih privilegija - to je poruka za one koji se sada time bave.
Ovako za Sputnjik odlaganje potpisivanja Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore sa SPC komentariše gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević.
Sa najmlađim gradonačelnikom u posleratnoj istoriji tog grada razgovarali smo tokom njegove zvanične posete Srbiji. Beogradskom kolegi Zoranu Radojičiću doneo je pismo o namerama o budućoj saradnji.
Pre završetka studija, ovaj mladi pravnik se priključio Novoj srpskoj demokratiji, bio odbornik u opštini, a kao član izborne liste „Za budućnost Crne Gore“ našao se i u republičkom parlamentu.
© Sputnik / Branko MaksimovićKovačević je gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću predao Pismo o namerama o budućoj saradnji
Kovačević je gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću predao Pismo o namerama o budućoj saradnji - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Kovačević je gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću predao Pismo o namerama o budućoj saradnji
Pitali smo ga prvo kako vidi izlaz iz parlamentarne krize u Crnoj Gori, s obzirom da ni posle drugog sastanka lideri parlamentarne većine nisu našli rešenje.
- Borimo se za poštovanje jednostavnog principa, da se volja građana iskazana na izborima reflektuje i u samu Vladu koja sada nije funkcionalna. Treba je učvrstiti i dati joj legitimitet, tako da predstavnici stranaka koje su dobile poverenje građana 30. avgusta da menjaju nešto u Crnoj Gori, budu zastupljeni u Vladi i da onda pomognu premijeru ili novom premijeru, da stanje bude bolje. Hoćemo da reforme koje smo svi zajedno najavljivali.
Hoće li premijer prihvatiti takvu pomoć? Sledi treća runda razgovora sa liderima većine, a do sada ništa nije dogovoreno…
Po nastupima premijera, ne bih rekao da želi i očekuje tu pomoć. Ali parlamentarna većina je ta koja ipak drži sve u svojim rukama. Ukoliko bi dogovor stranaka bio takav da Vladu treba rekonstruisati, onda premijer ne bi imao prostora da nešto drugo predloži. Videćemo, na kraju postoji i ta mogućnost da se promeni i premijer, ukoliko se parlamentarna većina o tome dogovori. Teorijski, postoji i treće rešenje, ali teorijski je bilo logično da političke stranke koje su osvojile vlast učestvuju u Vladi. Ne treba tražiti krivca, treba napraviti ambijent u kome možemo sprovoditi reforme.
© Tanjug / AP/Lisa LeutnerZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Zdravko Krivokapić
Premijer Krivokapić tvrdi da je patrijarh Porfirije upoznat sa izmenjenim delovima Temeljnog ugovora sa SPC, neki analitičari smatraju da je reč o namernom prolongiranju, a ne isključuju mogućnost da Ugovor neće ni biti potpisan…
Ponašanje premijera pomalo izaziva i vrstu sumnje koju ste naveli. Za nas je najvažnije da vernici i imovina Crkve budu zaštićeni, u najmanju ruku kao imovina Rimokatoličke crkve i ostalih tradicionalnih verskih zajednica. Ništa više i ništa manje od toga. A nije sramota ni da se kaže da bi Temeljni ugovor mogao biti napravljen tako da Srpska pravoslavna crkva dobije ono mesto koje joj zaista pripada u Crnoj Gori. Pred zakonom, naravno, svi treba da budu jednaki, ali moramo uvažavati ono što su istorijske činjenice, istorijski značaj SPC za Crnu Goru. Mislim da se to pomalo u javnom diskursu, kada se govorio o Temeljnom ugovoru zanemaruje. Oni koji se bave Temeljnim ugovorom sa političke strane ne treba da se igraju s tim, a ja u našu Crkvu ne sumnjam. Ona će na najbolji mogući način proceniti kako da postupi u svim situacijama vezanim za odnose sa državom Crnom Gorom.
Kako vidite budućnost odnosa Srbije i Crne Gore?
Neophodno je da sarađujemo, Crna Gora nema nikog bližeg od Srbije i obrnuto. Ove reči su inače politički program i mantra u predizbornim kampanjama, ali kad se dođe na vlast, obećanje se promeni ili preusmeri. Kao da je zadato sa neke adrese da moramo da okrećemo neprestano leđa Srbiji, da joj zabijamo nož u leđa. Nažalost, to se neprestano dešava, od priznanja takozvane države Kosovo, prvo Deklaracije, sa sada i Rezolucije o Srebrenici. Neprestano postoji neka potreba da se izjašnjavamo o tome kako ćemo da naudimo ili naškodimo Srbiji. Naša je sreća što Srbija ne odgovara na isti način, da je uvek spremna za saradnju i pomoć, pre svega zato što veliki broj Srba živi u Crnoj Gori. Zbog toga sam ovde, da pokažemo da želimo bolji život za Srbe, ali i za sve naše sugrađane, kao što Srbija želi da pomogne svim zemljama u regionu. Ova situacija teško je pala svakome od nas, ali proći će i to, a odnosi između Srbije i Crne Gore moraće da budu bolji, hteo to neko ili ne.
Mitropolit Joanikije još nije ustoličen, a iz nekanonske CPC kažu da neće dozvoliti ustoličenje u Cetinjskom manastiru…
Mislim da ustoličenje na Cetinju ne zavisi od takozvane Crnogorske pravoslavne crkve, biće onako kako odluči sama mitropolija crnogorsko - primorska i Srpska pravoslavna crkva, a mi kao vernici bićemo tu da taj događaj ispratimo i da se zajedno radujemo ustoličenju mitropolita Joanikija i dolasku našeg patrijarha Porfirija u Crnu Goru.
Da li planirate i zvaničnu saradnju između gradova, danas u Beogradu – sutra u Moskvi?
Naravno, jednako kao što treba razvijati odnose između Crne Gore i Srbije, takve odnose treba razvijati i sa Ruskom Federacijom i njenim gradovima.
Ima li šanse za to, s obzirom na trenutne odnose Crne Gore i Rusije, ima li šanse da se nešto promeni?
Dok god postoji volja kod određenih političkih struktura, kao što je ova kojoj pripadam, naravno da ta šansa postoji.
© Sputnik / Senka MilošObraćanje novinarima u zdanju Starog Dvora u Beogradu
Obraćanje novinarima u zdanju Starog Dvora u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Obraćanje novinarima u zdanju Starog Dvora u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala