„Umetnost“ na britanski način: Opera o Litvinjenku antiruska propaganda

© AP Photo / Alberto PezzaliLondon uoči stupanja na snagu novih mera protiv korone
London uoči stupanja na snagu novih mera protiv korone - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
U Velikoj Britaniji je održana premijera opere „Život i smrt Aleksandar Litvinjenka“ posvećena, kako se navodi, okolnostima i događajima koji su doveli do izgnanstva bivšeg oficira FSB u Britaniju. Iz Dume poručuju da se radi o antiruskoj propagandi i da delo nema nikakve veze sa umetnošću.
Pored Litvinjenka u operi su predstavljeni i likovi njegove supruge, oligarha Borisa Berezovskog, šefa KGB, novinarke Ane Politkovske, a „svoje mesto“ našao je i biznismen Andrej Lugovoj, osumnjičen da je odgovoran za smrt Litvinjenka.
Boris Berezovski - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2018
Državni tužilac Rusije: Berezovski životom platio saradnju sa britanskim službama
Prema mišljenju poslanice ruske Dume i članice Odbora za međunarodna pitanja Jelene Panjine, opera je „još jedna u nizu epizoda antiruske propagande“.

„Od vremena tragedija Šekspira priče na temu trovanja duboko su ukorenjene u britanskoj kulturi. Odmah na pamet pada Hamletov otac, kojeg je otrovao Klaudije. Verovatno shvatajući besmislenost i beskorisnost razvijanja antiruske teme u sferi činjenica i dokaza, režiseri spektakla o ‘ruskim trovačima’ odlučili su da se pozabave umetničkim osmišljavanjem svojih fantazija. I sada su počeli da promovišu tu propagandnu priču pod brendom tzv. ‘moderne umetnosti’ “, navela je Panjina.

To nema nikakve veze sa umetnošću i stvaralaštvom, dodala je ona.
Podsetimo, bivši oficir Službe državne bezbednosti Rusije Aleksandar Litvinjenko pobegao je u Veliku Britaniju i umro u novembru 2006. godine, nedugo nakon dobijanja britanskog državljanstva. Zdravlje je počelo da mu se pogoršava nakon susreta s Andrejom Lugovom i Dmitrijem Kovtunom, s kojima je pio čaj. Nakon njegove smrti, ekspertizom je utvrđeno da je u njegovom organizmu bila znatna količina radioaktivnog polonijuma-210. Glavni osumnjičeni u britanskoj istrazi je ruski biznismen i poslanik Lugovoj koji negira optužbe. Moskva je saopštila da je ovaj slučaj ispolitizovan, a da proces istrage nije transparentan.
Sve o Rusiji pročitajte ovde
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala