Tesla je danas sila koja se budi i pokreće

Orbita kulture 17.07
Pratite nas
Zašto Tesline najnaprednije ideje nisu mogle da budu prihvaćene tokom njegovog života i kako su sada konačno, stigle u naš svet kao sila koja se budi i sve nas pokreće, u ekskluzivnom razgovoru za Sputnjik objašnjava ruski naučnik Dmitrij Kruk, autor knjige „Nikola Tesla – Buđenje sile. Izlazak iz matrice“ nedavno objavljene kod nas.
Ko je Srbin Sava Vladislavić Raguzinski, u čijoj biografiji se na neverovatan način spajaju Puškin i Dučić, Vivaldi i Tolstoj, ruski carevi i turski sultani, a koji se prvi put predstavlja srpskoj publici kroz najznačajnije dokumente, na izložbi u Galeriji RTS-a – za Orbitu otkriva njegov daleki potomak i koautor ove izuzetne izložbe Branko Vukomanović.

O filmu „Oluja“ prvom koji govori o egzodusu Srba iz Hrvatske, o tome da on ne predstavlja poziv na mržnju već potrebu za razumevanjem, ali i dug prema nekima koji su tamo ostali – govori jedan od glavnih protagonista filmske ali i stvarne „Oluje“, glumac Jovo Maksić.

Da li je „fabrika snova“ u službi američke imperije, kako je nedavno tvrdio trostruki oskarovac Oliver Stoun, kazavši da američki mediji ali i Holivud izvrću istinu i da su karte unapred podeljene, zbog čega su Rusi i Srbi propagandisti, a oni koji se bore protiv njih – borci za istinu, da li je i film „Dara iz Jasenovca“ postao žrtva tog narativa, o Srbima kao o „lošim momcima, da li je zaista nužna saradnja filmadžija sa bezbednosnim agencijama i državnim ustanovama kad god se biraju neke osetljive teme – o tome za Sputnjik govore reditelj Predrag Gaga Antonijević i teoretičar filma Vladimir Kolarić.
O knjizi „Život i pisma Petra Iljiča Čajkovskog“ kompozitora Modesta Čajkovskog, o odnosu savremenika prema delu velikog umetnika ali i o tome kako je sam Čajkovski doživljavao svoju umetnost, čemu se nadao i čega se plašio – razgovaramo sa prevodiocem ove knjige Natašom Gatalicom.
Naš gost je i Miloš Avramović, reditelj dugo očekivanog nastavka hit filma „Južni vetar 2: Ubrzanje“ koji će premijerno biti prikazan 19. jula na pulskom filmskom festivalu.
Emisiju „Orbita kulture“ možete slušati na talasima Studija B, subotom od 10.00 do 12.00 sati, kao i na našem kanalu na Jutjubu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala