Srbi će u Tursku moći samo sa ličnom kartom

CC BY 2.0 / KLMircea / Flickr / Turska zastava i most preko Bosfora
Turska zastava i most preko Bosfora - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić sastala se danas sa ministrom kulture i turizma Turske Mehmetom Nurijem Ersojem i istakla da je prihvaćen njegov predlog da građani Srbije putuju u Tursku i obratno, turski građani u našu zemlju, samo sa ličnom kartom.
„Predlog je veoma dobro prihvaćen i na tome ćemo raditi u narednom periodu“, rekla je Matićeva novinarima nakon sastanka u Palati Srbija.
Istakla je da je podršku tom predlogu dao u predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
„Sada ćemo sa nadležnim institucijama, pre svega Ministarstvom spoljnih poslova, ali i Ministarstvom unutrašnjih poslova raditi na realizaciji ove ideje“, rekla je Matićeva.
Na sastanku je, navela je ona, zaključeno da postoje velike mogućnosti za unapređenje turističke saradnje Srbije i Turske, kao i bilateralnih odnosa koji su, istakla je, u poslednje vreme veoma dobri i beleže konstantan porast.
Matićeva je rekla da se u prvih pet meseci ove godine, kada su u pitanju turski turisti koji dolaze u Srbiju, beleži porast od čak 49 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Aleksandar Vučić u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2019
Šta u Srbiju donose Erdogan i 200 turskih privrednika
„Pored porasta broja turista koji dolaze u Srbiju, možemo reći da su turisti iz Turske izbili na prvo mesto kada je pitanju dolazak stranih turista u našu zemlju. Zanimljivo je da oni sve duže borave u našoj zemlji. Nekada je prosek boravka turskih turista u Srbiji bio dva, dva i po dana, a danas je to u proseku šest dana“, rekla je Matićeva i dodala da su ti podaci veoma ohrabrujući.
Navela je da turski turisti, pored velikih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, u Srbiji vole da obilaze i Zlatibor, Kopaonik, Novi Pazar i sve turističke lokacije koje se nalaze na putu do Novog Pazara.
Matićeva je navela da je Turska u proteklih nekoliko decenija uložila znatna sredstva u Srbiju, pre svega kroz svoju razvojnu agenciju TIKA, ali i kroz druge agencije u obnovu i projekte koji su se odnosili na obnovu kulturno-istorijskog nasleđa, ali i na oblast obrazovanja, socijalne zaštite, poljoprivrede.
„Ukupna ulaganja koje je Turska u prethodnom periodu imala u Srbiji iznose 56,3 miliona dinara“, naglasila je Matićeva.
Ministar Ersoj je rekao da će kada putovanje građana Srbije u Tursku i obratno, građana Turske u Srbiju, bude bilo moguće samo sa ličnom kartom to povećati putovanja u te zemlje, prenosi Tanjug.
„Radićemo na tome. Turska je kao destinacija za Srbiju na trećem mestu, a želimo da bude na prvom mestu i zato Srbiji dajemo prednost“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala