Umesto slave, novca i reprezentacije – pokušaj ubistva, banda i zatvor

CC0 / Unsplash / Hapšenje — ilustracija
Hapšenje — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Šokantna vest da je srpski fudbaler Ilija Jurković uhapšen u Švedskoj i da će u zatvoru provesti 11 godina zbog pomaganja u pokušaju ubistva, naterala nas je da se prisetimo srpskih sportista pred kojima je bila blistava karijera, a završili su iza rešetaka.
Među njima je i Stefan Milojević, bratanac Vladana Milojevića, bivšeg trenera Crvene zvezde, koji je uhpašen na Majorki kao vođa bande zbog posedovanja narkotika i oružja.
Dvadesetčetvorogodišnji Jurković, važio je za velikog talenta u zemlji „tri krune“, blistao je u dresu AIK-a, očekivali su da će zaigrati čak i za A reprezentaciju Švedske, ali je krenuo stranputicom posle teške povrede kolena zadobijene 2014. godine.
Ipak, neverovatno je da je bilo ko mogao i da pomisli da će uploviti u kriminalne vode i da će početi da organizuje ubistva. Posebno šokiran zbog toga bio je jedan švedski novinar, koji je otkrio da je dan posle intervjua koji je pravio sa Ilijom, Jurković dogovorio ubistvo.
Patrik Šik - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Evro Top 10: Šikova „bomba“ odnela pobedu, Hrvat na trećem mestu
Prema pisanju švedskih medija Jurković je dogovarao cene za ubistva i jedna je iznosila oko 1,5 miliona švedskih kruna. Ilija je navodno bio desna ruka šefa mafije Šihaba Lamurija, koji je dobio 17 godina robije, za njega policija tvrdi da je jedan od najopasnijih ljudi u Štokholmu.
Neverovatna i nesvakidašnja sudbina Ilije Jurkovića ipak nije jedina u svetu fudbala kada su srpski fudbaleri u svetu u pitanju. Jedan od svežijih primera jeste Stefan Milojević, sin bivšeg fudbalera Partizana i Zvezde, kao i bratanac Vladana Milojevića, jednog od najuspešnijih trenera crveno-belih u modernoj istoriji.
On je uhapšen prošle godine na Majorki, a španska policija tada je navela da je Milojević na čelu kriminalne organizacije, reč je o bajkerskoj grupi "United Tribuns Nomads Spain", koja broji oko 2.000 članova iz celog sveta.
„Tačno se znalo šta je čiji posao, ko je za šta zadužen i, prema rečima upućenih, funkcionisali su kao 'sat'. Deo novca koji su zarađivali od prodaje droge i organizovanom prostitucijom išao je za finansiranje grupa povezanih sa radikalnom i nasilnom desnicom i neonacističkim i navijačim grupama“, navedeno je u saopštenju policije.
Stefan se svojevremeno našao na korak od toga da postane fudbaler Partizana i da krene stopama oca Gorana, ali se to nije dogodilo, pa je karijeru morao da gradi zaobilaznim putem.
Igrao je u Košicama, BSK, Bežaniji. Povreda ga je, baš kao i Iliju Jurkovića, udaljila na duži vremenski period sa terena, pa je rešio da se oproba u MMA.
Počeo je sa borbama, ali je ubrzo uhapšen u Palma de Majorki zbog posedovanja narkotika, oružja, policijskih znački.
U januaru 2012. godine u Grčkoj je uhapšen Milan Đurđević, nekadašnji fudbaler Partizana i OFK Beograda, poznat po nadimku „Kempes“, zbog crne duge kose.
Kako je saopštila grčka policija, uhapšena je ekipa zelenaša koje je brojala 53 osobe, među njima je bio i Đurđević. Procenjeno je da je grupa, čiji je bivši napadač Partizana bio član, za tri godine reketiranjem iznudila oko 2,2 miliona evra.
„Da se ne ponovi nikad više Vembli“ – Englez poslao jaku poruku posle teške povrede oca
Srbin sa „krova“ Evrope za Sputnjik: Da mi je neko rekao...
„Šta je sledeće? Rušili ste, lupali, a sada palite – ovo je za robiju!“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala