Grad ponudio izdavačima novi termin za održavanje Sajma knjiga

© Sputnik61. Beogradski sajam knjiga
61. Beogradski sajam knjiga - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je da je predstavnicima reprezentativnih izdavačkih udruženja ponudio da se Sajam knjiga ove godine, ipak, održi u svom tradicionalnom terminu, u poslednjoj sedmici oktobra.
Na sastanku kojem su, pored Vesića, prisustvovali i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, generalni direktor preduzeća Beogradski sajam Danka Selić, kao i predsednici Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) Zoran Hamović i Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS) Dejan Papić, predloženo je da se Sajam knjiga u Beogradu održi od 23. oktobra, kao i da Grad Beograd subvencionše deo zakupa štandova izdavačima.
„Ponudio sam u ime Grada Beograda izdavačima da se Sajam knjiga održi u tradicionalnom terminu od 23. oktobra. Ponudio sam da Grad Beograd subvencioniše deo zakupa štandova izdavačima za Sajam knjiga imajući u vidu tešku situaciju u kojoj su se našli usled pandemije virusa Kovid 19. Predložiću Ministarstvu kulture da učestvuje u subvencionisanju zakupa“, naveo je Vesić na svojoj fejsbuk stranici.
Vesić je, takođe, napisao da će Grad Beograd na sledećoj sednici Skupštine grada u Odbor Sajma knjiga imenovati jednog člana koji će predstavljati izdavače, prema njihovom zahtevu.
„Izdavači su svesni, pošto im je predočeno, da je moguće da Sajam knjiga ne bude održan ukoliko se u oktobru pogorša epidemiološka situacija. Želimo da u uslovima pandemije održimo tradiciju Sajma knjiga, jednu od najlepših koju ima naš grad“, naveo je Vesić.
Ranije je Gradski sekretarijat za kulturu saopštio da će Sajam knjiga biti održan od 11. do 19. septembra, ali su se reprezentativna izdavačka udruženja i predstavnici nezavisnih izdavača usprotivili ovoj odluci, navodeći da bi „Sajam knjiga u septembru bio sajam bez dovoljno publike, bez dovoljno novih naslova, bez ekonomskog opravdanja za izdavače i bez dovoljno izdavača da bi bio reprezentativan kulturni događaj“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala