„Fudbal nam je mrtav – Partizan može samo da plače, Zvezda je šampion“

© Sputnik / Lola ĐorđevićHaos na derbiju FK Crvena zvezda i FK Partizan
Haos na derbiju FK Crvena zvezda i FK Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Ni dva meseca nisu prošla, a već startuje nova sezona Superlige Srbije u kojoj Crvena zvezda juri petu šampionsku titulu u nizu, dok će Partizan učiniti sve da stane na put crveno-beloj dominaciji. Iz prikrajka vrebaju Vojvodina, Čukarički, Radnički Niš.
Ipak, jasno je da je Zvezda koja u petak od 20 časova dočekuje Vojvodinu u derbiju 1. kola, ponovo favorit, s obzirom na to da je šampionski tim pojačan štoperom iz Bundeslige Aleksandrom Dragovićem, na Marakanu se vratio i Nenad Krstičić iz grčkog AEK, dok je napad pojačao Lois Dioni koji je stigao iz francuskog Anžea, a klub je napustio Dijego Falćineli.
I nekadašnji trener crveno-belih Milorad Kosanović je u razgovoru za Sputnjik sport poručio da će teško Partizan i(li) bilo ko drugi skinuti Zvezdu s trona.
„Fudbal kod nas je mrtav. Teško je pričati o fudbalu... Partizan se nada, je može, zašto bi se Partizan nadao, zašto se ne bi nadali Vojvodina ili Čukarički? Mislim, znamo zašto ne bi, zato što nemaju nikakvu podršku, nemaju nikakve šanse da odu gore. Tako da, biće prvenstvo kao i prošle godine i godinu pre toga, kao poslednjih 10 godina“, smatra Miša Kosanović.
© Foto : Skrinšot / Jutjub Srpski trener Milorad Kosanović
Srpski trener Milorad Kosanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Srpski trener Milorad Kosanović
Prethodnih dana trener Partizana Aleksandar Stanojević, je na druženju s novinarima u SC Teleoptik poručio da su crno-beli u ozbiljnom problemu, s obzirom na to da je njihov glavni rival u prethodne četiri sezone izgubio praktično svega četiri meča, pa je osvajanje titule u Srbiji praktično nemoguća misija.
I slaže se sa takvom konstatacijom Milorad Kosanović, ali dodaje da je u prošlosti bila obrnuta situacija, tačnije da su politička dešavanja u zemlji išla na crno-belu vodenicu, kada su se titule u kontinuitetu slavile u Humskoj.
„Dokle god ostane ovakvo stanje u državi, biće Zvezda prva. Ne znam šta bi trebalo da se dogodi, ili kakav biznis potez mora da bude da ne bude Zvezda prva, već da bude Partizan. Tačno je ovo što je rekao Stanojević, ali je zaboravio da su i oni to radili kada je Mirko Marjanović bio predsednik vlade. Oni su to zaboravili. Oni su odjednom ispali veliki šampioni i veliki direktori, legende za ceo život, a ustvari su sve nameštali. Tako da sada dobijaju kontru. Tako da, ne treba da plaču, nego da ćute i da rade ako im se radi. Ali, zato ja ne bih da više pričamo o fudbalu jer tu ne vidim fudbal uopšte“, ističe Kosanović.
Čovek koji je poslednji trenerski angažman imao 2020. godine kada je bio trener Radničkog iz Niša, ističe da je cirkus sve ono što se događa u srpskom fudbalu, koji je trenutno bez predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Liga je prošle sezone brojala 20 klubova, pa je sada poput „harmonika“ skupljena na 16.
„Gde nam je predsednik Saveza? Ko nam je predsednika Saveza? Kako možemo da nemamo predsednika? Prvog su optužili da je hteo da ubije predsednika države, a on sad sedi negde i niko ne zna gde je, niko ne zta šta mu se dešava. Pa smo imali drugog, što je ušao u fudbal zahvaljujući tome što je kum sa Dejanom Stankovićem, pa je on postao predsednik, pa su i njega smenili. Onda smo postavili za predsednik legendu bivšu, ne znam samo po čemu je legenda i zaslužuje da obavlja funkciju predsednika. Kakve on ima veze sa rukovođenjem fudbalskim savezom ili klubom. Ne znam ni kako se čovek zove (prim. aut. Nenad Bjeković). Mislim sve to nam se dešava i mi hoćemo da pričamo o Superligi i ozbiljnom fudbalu. Budimo ozbiljni“, kaže Kosanović.
Jedna od pozitivnih promena u napaćenoj i degradiranoj Superligi kojom poslednje četiri godine suvereno gospodari Zvezda, trebalo bi da bude VAR. Naime, uvedena je video-tehnologija koja će biti korišćena na svim stadionima širom Srbije.
Tu vrstu inovacije pozdravlja naš sagovornik, ali mu ne uliva poverenje...
„VAR je odlična stvar, samo kada bi bilo kako treba, ali bojim se da će biti kao u Engleskoj što je bilo. Imaš VAR, nije penal, oni kažu penal je i ti onda dosudiš penal“, kaže Milorad Kosanović.
Za kraj je Kosanović i o sudaru Zvezde i Vojvodine na Marakani poručio.
„ Što se tiče utakmice, Zvezda je duplo bolja i jasno je da Vojvodina nema šta da traži. Đorđević je Zvezdin kadar, on je tu umesto Lalatovića došao gađano jer Vojvodina ima odličan podmladak i ima najbolju kadetsku selekciju u zemlji. On je došao ciljano da se polako ta deca prebacuju u Beograd i da se prodaju. Meni je muka da pričamo o našem fudbalu jer mi nemamo trenere, ne pravimo ih više, nemamo ni sportske radnike, već školujemo partijske kadrove, mašin bravare i stolare za trenere. Izlaze iz kojekakvih klubova, ne znaš ni ko su ti klubovi.
Bilo kako bilo, Superliga startuje u petak, kakva je takva je, naša je, drugu nemamo, pa ko hoće neka gleda, ko neće neka jednostavno ne ide na stadion ili neka promeni kanal.
Superliga, prvo kolo:
petak
Čukarički - Voždovac 17.55
Crvena zvezda - Vojvodina 20.00
subota
TSC - Novi Pazar 18.55
Proleter - Partizan 21.00
nedelja
Spartak - Radnički Niš 18.55
Mladost - Radnički Kragujevac 21.00
ponedeljak
Radnik - Metalac 18.55
Napredak - Kolubara 21.00
„Zemljotres“ u srpskom fudbalu – Zvezda i Partizan se obratili zajedničkim saopštenjem!
Del Pjero za Sputnjik – kako je nastao mit o gospodinu i Staroj dami /video/
Srbin sa „krova“ Evrope za Sputnjik: Da mi je neko rekao...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala