Đukanović ponovo udario na Srbiju, Rusiju i Srpsku pravoslavnu crkvu

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski predsednik Milo Đukanović
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Srbija nikad nije prihvatila nezavisnost Crne Gore i pomirila se s tim, te gleda našu državu kao deo srpskog sveta, rekao je crnogorski predsednik Milo Đukanović. On je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu za klerikalni fašizam, Srbiju da izaziva nestabilnost, a Rusiju da je u tome podržava.
Đukanović je to kazao na konferenciji „Zapadni Balkan: Ključni deo slagalice evropske bezbednosti“ u Slovačkoj.
Crnogorski predsednik kaže da je važno analizirati odnos Srbije prema Crnoj Gori, kao i prema zemljama u regionu.
„To je tradicionalan odnos u kom Srbija nije prihvatila nezavisnost Crne Gore. Mogu to potvrditi za vreme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjem istorijskih dokumenata čak iz 19. veka“, ističe Đukanović.
Predsednik Crne Gore kaže da je „uloga Srbije u regionu potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih“.
„Srbija je tu da sačuva interes Srba gde god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo što se desilo u Bosni i Hercegovini“, istakao je Đukanović, prenosi RTCG.
Dodaje da „ne može mešanje u unutrašnje stvari jedne države biti legitiman cilj“.

„Žao mi je što Srbija ponavlja greške i plašim se da je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini oslanjajući se na podršku Moskve“, istakao je Đukanović.

Crna Gora je devedesetih bila jedina zemlja u regionu koja nije učestvovala u ratovima, a pored toga je primila i više od 120.000 izbeglica na svoju teritoriju, kaže Đukanović i dodaje da su ponosni na činjenicu što je Crna Gora stekla svoju državnost bez rata.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Milo izvređao mitropolita Joanikija: „Besposlen pop i goveda krsti“ /video/
Crnogorski predsednik optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da je „manipulisala pitanjem Zakona o slobodi veroispovesti“.
„Otvaranje pitanja izmena Zakona o slobodi veroispovesti učinjeno je u pogrešnom periodu, uoči parlamentarnih izbora, i SPC je uložila sve resurse da manipuliše tim pitanjem u crnogorskoj javnosti i da predstavi na način kako je želela i upotrebi kao alat za ostvarenje velikosrpskih interesa, te da oni dođu na vlast, i u tome je uspela“, tvrdi Đukanović.
Kako kaže, taj „fenomen zaslužuje ozbiljnu pažnju“.
„Imamo veoma ozbiljan deformitet, a to je da je Srpska pravoslavna crkva postala politički akter u Crnoj Gori. Postali su nosioci veoma retrogradne ideologije. Nažalost, vidim tu nešto veoma slično klerikalnom nacionalizmu, pa čak i klerikalnom fašizmu. Imam veoma sveže sećanje na devedesete, kada je Srpska crkva stigla pre vojske. Išli su istom putanjom - prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, ocenio je Đukanović.
Srpska crkva je, dodaje, istovremeno, blisko povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom.
„Znamo u kojoj meri ta crkva radi u ruskom nacionalnom interesu. Mislim da su to sve delići velike slagalice koja urušava evropski sistem vrednosti i društva“, zaključio je Đukanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala