Divac je morao da radi sa neznalicom, navijači ga mole da ne povuče novi poguban potez

© AFP 2023 / EZRA SHAWVivek Ranadiv, vlasnik Sakramento Kingsa
Vivek Ranadiv, vlasnik Sakramento Kingsa - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Sakramento Kingsi, franšiza iz prestonice Kalifornije, petnaestu godinu zaredom nisu igrali u plej-ofu NBA lige čime su izjednačili negativan rekord LA Klipersa. Ipak, stvari za Kingse mogu da budu još gore ukoliko Vivek Ranadiv, vlasnik ekipe, odluči da trejduje prvu zvezdu Dierona Foksa za Bena Simonsa.
Prethodnih dana dobro obaveštaeni „Atletik“ preneo je da su Filadelfija 76ersi spremni da trejduju Bena Simonsa, a među zainteresovanim ekipama su i Sakramento Kingsi.
Franšiza iz Filadelfije zauzvrat traži košarkaš Ol-star kalibra, a ako Kingsi žele da zadovolje 76erse morali bi da pošalju Dierona Foksa jer je on jedini igrač u timu takvog potencijala.
Navijači, ali i predstavnici lokalnih medija ne žele ni da čuju za ovaj trejd jer je Foks pokazao da u budućnosti može da bude jedan od najboljih plejeva lige, dok Simons već sezonama stagnira.
„Ako Foks bude trejdovan za Simonsa, obećavam da prestajem da navijam za Kingse. Završiću sa njima“, glasio je jedan od komentara.
Drugi pozivaju na pobunu jer nema poente trejdovati eksplozivnog pleja za Australijanca.
Ukoliko Kingsi nekako uključe Dierona Foksa u trejd, to bi onda prevršilo sve mere i bilo bi previše čak i za vlasnika Viveka Ranadiva koji je najveći krivac za loše godine Sakramenta.
Filantrop iz Indije nije sve vreme na čelu Kingsa, ekipu je preuzeo 2013. godine kada je sa partnerima otkupio 65 odsto franšize od porodice Maluf za 350 miliona dolara.
Ranadiv postaje čovek koji se za sve pita i od tog trenutka pa sve do danas situacija u Sakramento nije se mnogo promenila. Ranadivu je pet godina desna ruka bio Vlade Divac, u ulozi generalnog menadžera, koji je često snosio najveći deo krivice za neuspeh tima.
Nekada s razlogom, a nekada ne, međutim, jasno je da se pored legendarnog srpskog košarkaša najviše pitao baš Indijac – čovek koji je 2014. predložio da se ekipa brani četiri na pet, gde bi jedan košarkaš stalno bio u ofsajdu i čekao loptu da postigne koš?!
© AFP 2023 / ILYA S. SAVENOKVlasnik Sakramento Kingsa Vivek Ranadive
Vlasnik Sakramento Kingsa Vivek Ranadive - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Vlasnik Sakramento Kingsa Vivek Ranadive
Ranadiv nikada nije skrivao želju da učestvuje u odlukama i sa tim svaki generalni menadžer mora da se pomiri kada je na toj funkciji u Kingsima.
Divac je imao odrešene ruke u nekim situacijama, kao što je bilo draftovanje Jorgosa Papajanisa i Marvina Beglija juniora, ali u mnogim drugim Ranadiv je želeo da bude akter, te su se donosile nepopularne, loše odluke – što obično biva kada se u košarkaška pitanje meša čovek koji nema veze sa sportom.
Legendarni srpski košarkaš odlučio je da ode sa funkcije generalnog menadžera leta 2020, a jedan od razloga je bio taj što je vlasnik ubacio čuvenog Džoa Dumarsa u upravni odbor zatraživši da Divac i on imaju ista ovlašćenja.
Vlade to nije želeo, nije hteo da mu se drugi, osim Viveka, mešaju u posao i otišao je iz Sakramenta.
© AP Photo / Rich PedroncelliVlade Divac
Vlade Divac - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Vlade Divac
Očekivalo se da će Dumars biti taj koji će imati glavnu reč u pronalaženju novog generalnog menadžera, međutim, to je bio Ranadiv. Odluka je na kraju pala na Montea Meknera iz Hjuston Roketsa.
„Monte je jedan od najvećih košarkaških umova u NBA i imao je ključnu ulogu u građenju mnogih pobedničkih timova u Hjustonu. Uzbuđen sam što dolazi da vodi košarkaški deo franšize i želim dobrodošlicu njemu i njegovoj porodici“, rekao je Vivek na predstavljanju Meknera.
Mekner odlično poznaje košarku i posao vođenja franšize, ali je tokom prošle jeseni i prelaznog roka vukao, u najmanju ruku, sumnjive poteze.
Puštanje Bogdanovića ni za šta ispostaviće se kao katastrofalna loša odluka, odlazak Aleksa Lena u Toronto takođe, kao i Kenta Bejzmora u Golden Stejt, odnosno Herija Džajlsa u Portland.
Doveden je i Hasan Vajtsajd koji nije imao nikakav uticaj na igru ekipe, a u sastavu su zadržani Badi Hild i Herison Barns za koje mnogi izvori u NBA kažu da su nezadovoljni u Sakramentu.
Na sve to u timu imate ekstremno nezainteresovanog Marvina Beglija juniora, drugog pika sa Drafta 2018, koji će gotovo sigurno naredne sezone nositi druge druge franšize.
Sakramento je na početku sezone 2018/2019 konačno ličio na tim koji ide uzlaznom putanjom, borili su se za plej-od do poslednje utakmice, nisu ga izborili, ali su bili jedna od najzanimljivijih ekipa u ligi.
Ipak, samo nekoliko nedelja posle sve je palo u vodu otpuštanjem trenera Dejva Jergera. Doveden je Luk Volton, franšiza je vraćena nekoliko koraka unazad i utisak je da nije napravljen nikakav pomak – štaviše ekipa je još nazadovala.
Problem treba tražiti u treneru, košarkašima, upravnom odboru, ali oni nikako ne smeju biti glavni krivci jer u Sakramentu „riba smrdi od glave“, odnosno sa Vivekom Ranadivom teško će se ikad igrati ozbiljna košarka u prestonici Kalifornije.
Bogdanović impresivan u novoj pobedi Atlante /video/
„Da li sam luda?“ – mediji grme, sudije žestoko oštetile Denver?! /video/
Stara škola – ključ Bogdanove reinkarnacije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala