Bivši gigant na prodaju: Procenjen na 4,1 milijardu dinara

© Fotolia / MonetTočenje piva
Točenje piva - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Beogradska industrija piva (BIP) u stečaju, čija je vrednost procenjena na 4,17 milijardi dinara ponuđena je na prodaju. BIP se prodaje kao pravno lice metodom javnog prikupljanja ponuda, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
Najvažnija imovina BIP-a u Beogradu su proizvodni kompleks u Ulici Vojvode Radomira Putnika u Beogradu, lokacija kod Mostara, čija je ukupna realna površina veća od 26,7 hiljada kvadratnih metara, i fabrika sokova na Zrenjaninskom putu koja je na više od 11,8 hiljada metara kvadratnih.
U prodajnom paketu su Fabrika piva i slada Čačak, poslovni objekti u Obrenovcu, Kosovskoj Mitrovici, Alibunaru, prodajni centar u Kragujevcu i stan u Budvi.
Najznačajniji pogoni koji se prodaju jesu fabrike piva i sokova u Beogradu, kao i „Fabrika piva i slada Čačak”. Prodaju se, takođe, po dva poslovna objekta u Obrenovcu i južnom delu Kosovske Mitrovice, žigovi za pivo, kvas i sokove registrovani u Zavodu za intelektualnu svojinu.
Čačanski pogon BIP-a smešten je u industrijskom delu grada i obuhvata poslovni prostor od 5.519 (sladara) i 6.056 kvadrata (pivara).
Kupcima su ponuđene i opreme iz ova dva pogona u Čačku koje obuhvataju uređaje iz varionice, vriono-ležnog podruma, sušare, energetike, opreme za otakanje piva i sirćeta, kontrolu kvaliteta i oprema sladare.
Sa BIP-om prodaje se i 12 registrovanih žigova u Srbiji među kojima su BG svetlo i tamno pivo, i ruski kvas, kao i tri međunarodna žiga.
Kao važna imovina BIP-a navedena su i sporna prava na sirćetani u Beogradu, kao i oprema u proizvodnim pogonima u Beogradu i Čačku.
Krajnji rok za dostavljanje ponuda za kupovinu BIP-a u stečaju je 16. avgust.
Beogradska industrija piva je u stečaju od 2016. godine, preneo je B92.
Pivarstvo u Srbiji osnovano je 1839. godine kad je po nalogu kneza Miloša Obrenovića ta dužnost poverena mlinaru iz Sremske Mitrovice, Jovanu Vajnhapalu, inače Čehu.
Čačak je bio među prvim mestima u Kneževini Srbiji gde se kuvalo i točilo pivo, a za to je zaslužan industrijalac iz Rume, Ferdinand Kren, koji je pod dolasku u Čačak 1850 osnovao zanatsku radnju za proizvodnju piva.
U Čačku se samostalno pivarstvo održalo do polovine prošlog stoleća, tada je tadašnja čačanska pivara pod nazivom „Ovčar” pripojena poslovnom sistemu BIP-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala