Upozorenje: Albanci okrivljuju Srbe za trovanje vodom — tako je počelo i 17. marta

© Tanjug / EDIB TAHIROVIC/ bkDečani
Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorava da je na delu veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog jedinog dokaza pokušavaju da proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima.
Ovakve lažne tvrdnje, koje se od sinoć plasiraju u pojedinim albanskim medijima, a danas su praćene i izjavama albanskih političara, nisu, niti mogu biti utemeljene ni na jednom jedinom dokazu i reč je o apsolutnim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti, ističe se u saopštenju Kancelarije.
„To međutim ne umanjuje njihov opasni karakter, jer je slična kampanja plasiranja lažnih vesti poslužila kao izgovor i povod za spiralu nasilja, koja je kulminirala u martovskom pogromu 2004. godine“.
Ovakvo novo plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po, ionako krhku, bezbednosnu situaciju na prostoru Kosova i Metohije, ocenjuje se u saopštenju.
„Do njih dolazi u trenutku povećanog broja incidenata prema Srbima u pokrajini, a sada im se na ovaj način dodatno crta meta na čelu, ali i iznova ugrožava bezbednost manastira Visoki Dečani“.
Raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije proslavili su manastirsku slavu u Visokim Dečanima - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Proglašeno vanredno stanje u Dečanima
Kancelarija za Kosovo i Metohiju ovim povodom uputiće danas pismo svim međunarodnim misijama koje deluju na Kosovu i Metohiji, sa jasnim zahtevom da se prekine sa ovom neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u pokrajini.
Kancelarija ukazuje da je vest o trovanju u Dečanima prvo bila praćena međusobnim optužbama i prepucavanjima albanskih stranaka za odgovornost za ovaj problem, a sada su kao meta označeni Srbi.
„Zato apelujemo da se problem koji je nastupio ne koristi za politizaciju i stigmatizaciju Srba“, ističe se u saopštenju.
Dečani: Trovanje vodom bilo namerno?
Kancelarija napominje da je slična lažna optužba plasirana i 2019. godine, kada su iz Prištine tvrdili da su glasački listići iz centralne Srbije zatrovani, što se pokazalo kao potpuna neistina.
Kako je preneo Tanjug, pozivajući se na prištinski „Reporteri“, poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj iznela je tvrdnju da je jedan od stanovnika, kako je navela, video „dvojicu sumnjivih Srba“ u Dečanima pre izbijanja afere o navodnom trovanju vode u tom gradu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala