Šokantan atak iz Engleske na Italiju

© AFP 2023 / JOHN SIBLEYFudbaleri Italije i Engleske
Fudbaleri Italije i Engleske - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Engleska javnost već danima se suočava sa ogromnom društvenom krizom izazvanom posle finala Evropskog prvenstva i činjenice da su tamnoputi fudbaleri Engleske, koji su promašili penale protiv Italije, naišli na žestoke kritike koje su dosegle granice rasizma i pretile da pređu u poziv na linč.
Ipak, to engleske medije ne sprečava da pokušaju da pronađu „problem i u drugima“.
Ugledni list „Ekonomist“, objavio je analizu u kojoj zamenjuje teze i gotovo optužuje Italiju, aktuelnog šampiona Evrope, za rasizam, s obzirom na to da njena ekipa u sastavu nema tamnopute fudbalere.
Prethodno je u tekstu upućeno podsećanje da je odigrano prvo finale Evropskog prvenstva posle Bregzita, odnosno izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.
Navodi se i da ta teza nije bila prominentna u italijanskim medijima uoči utakmice, ali se dodaje da je jedan od najpopularnijih televizijskih prezentera Ecio Gređo imao aluziju na sve.
„Učinite Bregzit i sa Evropskog prvenstva“, glasila je poruka Gređa selektoru Italije Robertu Mančiniju.
Pored toga, u tekstu je posebno apostrofirana činjenica da „italijanska vlada ohrabruje nejednakost i da utiče na to da italijanska reprezentacija u svom sastavu nema tamnopute igrače“.
Hari Megvajer - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
„Da se ne ponovi nikad više Vembli“ – Englez poslao jaku poruku posle teške povrede oca
Na sve to, izbegnut je primer levog beka Emersona Palmijerija, rođenog Brazilca, tamne puti, koji igra za Italiju, a u komentarima je apostrofirano da on, izgleda, „nije dovoljno obojen“ za autore Ekonomista.
Apsolutna zamena teza, čak je implicirano i da bi Anđelo Ogbona trebalo da bude startni defanzivac, igrač tamne puti, umesto Đorđa Kjelinija, kapitena i stuba ekipe koji su u timu nalazi ne zbog svoje boje kože već zbog svog spektakularnog znanja fudbalske igre i iskustva koje ne može da se nađe na drugom mestu.
Komentari na tekst su do kraja ogolili zamenu teza koju je pokušao da progura Ekonomist.
„Da li ćemo sada da stavljamo pod znak pitanja Kinu, Japan ili afričke države jer nemaju u timovima fudbalere sa drugačijim poreklom od većinskog?“, navedeno je u jednom komentaru.
Sve posebno „zaudara“ na pokušaj spinovanja ako se podsetimo da su za Italiju igrao Mario Baloteli, tamnoputi fudbaler, koji samo zahvaljujući svom ponašanju i odnosu prema fudbalu nije deo elitnog sastava.
Posebno je indikativno sve što se apostrofira u tekstu pošto je Engleska u potpunom haosu jer se Džejdon Sančo, Markus Rašford i Bukajo Saka, nalaze na stubu srama zbog promašenih penala.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala