Rusija: Amerika pokušava da izvede "obojenu revoluciju" na Kubi

© AFP 2023 / Yamil LageAntivladini protesti u Havani, Kuba
Antivladini protesti u Havani, Kuba  - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Moskva poziva Vašington da se ne meša u unutrašnje stvari Kube, da Kubancima dozvoli da sami odluče o svojoj sudbini, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Pozivamo Vašington da napokon zauzme objektivan stav, da se oslobodi licemerstva, dvojih standarda u politici. Treba dozvoliti Kubancima, njihovoj vladi i narodu da sami reše probleme i odluče o svojoj sudbini“, navodi se u saopštenju Zaharove.
„Od SAD i njihovih sledbenika traži se samo jedna stvar – da se ne mešaju u stvari suverene države. Ako je Vašington zaista zabrinut humanitarnom situacijom na Kubi i želi nečim da pomogne običnim Kubancima, treba da počnu od sebe – da ukinu blokadu, koju od početka odbacuje cela međunarodna zajednica“, dodala je ona.
Avion MiG-29  - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
„Bombardovati Kubu kao Kosovo“ – stigao predlog iz Amerike
Ona je primetila da SAD pokušavaju da primene scenario „obojene revolucije“ na Kubi.
„Ovde je logika jednostavna. Vašington je to već više puta koristio u različitim situacijama, ali sve sa istim algoritmom: inspirisati „obojene revolucije“ prema neugodnim režimima. Prvo im se uvode sankcije, stvaraju se spolja veštački problemi koji podstiču socijalno-ekonomske probleme. Time se izaziva napetost, raspiruje antivladino raspoloženje. Kada se stvori kritična masa, sva krivica se svaljuje na nacionalnu vladu. Na sve načine se diskredituje njena delatnost i time se situacije vodi ka slomu. Ovaj algoritam pokušavaju da primene na Kubi“, navodi se u saopštenju Zaharove.
Po njenim rečima, „uprkos svim merama podrške ekonomiji zemlje i pružanja pomoći stanovništvu koje preduzima centralna kubanska vlast, upravo njih Vašington optužuje za nastalu krizu.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala