Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Rusi su dobili uputstva: „Moguće su provokacije“

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaOlimpijski komitet Rusije
Olimpijski komitet Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Ruski olimpijski komitet pripremio je uputstva za ruske olimpijce oko objava na društvenim mrežama i odgovora na novinarska pitanja.
Prema pisanju medija, olimpijci su upozoreni da će sa približavanjem Olimpijskih igara u Tokiju dobijati više zahteva za intervjue i komentare, ali da pitanja „mogu da budu provokativna“, a sportisti „nesvesno“ mogu da upadnu u nevolje.
„Pažljivo birajte šta pišete, koje fotografije postavljate, lajkujete i koje komentare postavljate“, piše u dokumentu.
Prema smernicama Ruskog olimpijskog komiteta, najbolji odgovor na osetljiva pitanja je „bez komentara“.
Dokument daje preporuke za govor na političke i društvene teme. Na primer, ako se sportisti postavi pitanje o pokretu „Crni životi su važni“, on mora da izjavi da je odnos prema tom pokretu lična stvar, „ali da Olimpijske igre u svakom slučaju ne bi trebalo da postane platforma za bilo kakve akcije i postupke“.
Pored toga, u uputstvu se preporučuje da se ne razgovara o Krimu, Donbasu i „drugim sličnim pitanjima“, jer „sport treba da ostane van politike“.
Roj Džons junior - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Ekskluzivno Roj Džons Junior: Učili me da je Rusija neprijatelj, a ona me voli više od ikoga! /video/
Na pitanje o doping skandalima, ruski sportisti se podstiču da kažu da nikada u njima nisu učestvovali, a da oni koji su ih predstavili treba da komentarišu sankcije protiv Rusije.
Takođe, daje se i preporučeni odgovor na pitanja o uznemiravanju: „Nikada se u svojoj karijeri nisam sreo/la sa ovim, ali znam da takav problem postoji u mnogim zemljama“.
Na pitanje o učešću na Igrama bez zastave i himne, predlaže se odgovor da sportisti ionako predstavljaju Rusiju i da je to velika čast, „mada bih voleo/la da čujem rusku himnu, jer je to uvek emotivan momenat“.
Ruski košarkaši bez Olimpijskih igara!
Zapad ključa – ruska zastava se ne može zaustaviti!
Nema „Kaćuše“? Nema problema!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala