Reditelj blokbastera „Južni vetar“: Srbija je večno u rascepu između Istoka i Zapada

© Foto : Nemanja Miščević/promoJužni vetar 2: Ubrzanje
Južni vetar 2: Ubrzanje - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Srbija je oduvek bila raskrsnica, između dva carstva, Istoka i Zapada, a sada kao granica Evropske unije. Borba je konstanta, prepliću se interesi raznih sila, velikih moćnika. Nas zanima kako se mali igrači snalaze u svemu tome, kaže u razgovoru za Sputnjik Miloš Avramović, reditelj hit filma i serije „Južni vetar“.

Ne postoji prečica za bolji život

Blokbaster „Južni vetar“ koji je pre tri godine oborio sve rekorde gledanosti priča je o srpskom podzemlju i borbi malog čoveka u surovom okruženju. To je ujedno i poruka upućena mladima u Srbiji koji su u želji za boljim životom napravili pogrešan izbor.

„Ne postoji prečica za bolji život, nikada nije ni postojala. To je iluzija, koja deluje trenutno, ali cena te prečice mnogo je veća od koristi koju ona donosi“, navodi reditelj.

Premijera nastavka „Južni vetar 2: Ubrzanje“ biće u Puli u okviru Festivala hrvatskog i evropskog filma, a Miloš Avramović, za Sputnjik otkriva u kom će se smeru vožnja nastaviti.
„Ubrzanje koje stoji u naslovu nije samo bukvalno, već ima više značenja. Naš glavni junak, Petar Maraš je na kraju serije sklopio pakt sa đavolom što sada dolazi na naplatu. Ulozi su veći, opasnost je veća, našem junaku otkucava sat. Ubrzanje sugeriše borbu sa vremenom, borbu za plan B, za opstanak, bezbednost porodice“, kaže Avramović.
© Foto : Nemanja Miščević/promoMiloš Biković kao Petar Maraš
Miloš Biković kao Petar Maraš  - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Miloš Biković kao Petar Maraš
Za razliku od prvog dela u kojem je scenarista i reditelj preneo svoje iskustvo odrastanja na beogradskim ulicama devedesetih godina, u drugom delu Avramović s već izgrađenim karakterima ide korak dalje i donosi nam još uzbudljivije scene, visoku produkciju koja pored krimi priče sadrži elemente roud muvija i avanture.
„Mislim i da je bolji film od prvog dela. Naravno, postoji emotivna veza s prvim delom, načinom na koji je nastao, saradnjom sa pokojnim Glogijem i on će uvek biti poseban kako god se sve razvijalo. Ovo je objektivno bolji film, ovo je torpedo“, tvrdi reditelj.

Srbija u rascepu između dva carstva

Autorska ekipa predvođena Avramovićem i ovoga puta predstavlja Srbiju kao raskrsnicu puteva, i to puteva kriminala i droge. Za istraživanje ove kompleksne, krimi teme, autori projekta koristili su lično životno iskustvo, internet i crnu hroniku, a takođe su imali konsultacije s kriminalističkim odeljenjima iz MUP-a.
„Baveći se ovim poslom neminovno je da upoznate različite ljude, čujete neverovatne priče. Naravno, razgovarali smo i sa policijom koja nam je otkrila mnogo zanimljivih detalja koji su nam bili od velike koristi. Ipak, najviše smo se oslanjali na životno iskustvo, jer kada ste posvećeni, sve što vam se dogodi, sve što čujete na ulici, u saobraćaju može postati replika u filmu“, ističe reditelj i dodaje da su upravo na tome gradili autentičnost likova koji predstavljaju pre svega ljude od krvi i mesa.
© Foto : Nemanja Miščević/promo„Južni vetar 2: Ubrzanje“ svetsku premijeru imaće 19. jula na Pulskom filmskom festivalu
„Južni vetar 2: Ubrzanje“ svetsku premijeru imaće 19. jula na Pulskom filmskom festivalu  - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
„Južni vetar 2: Ubrzanje“ svetsku premijeru imaće 19. jula na Pulskom filmskom festivalu

Južni vetar osvaja svet

Posle velikog uspeha filma i serije u regionu i u Rusiji, ekipa projekta „Južni vetar“ ne zaustavlja se. U planu su tri sezone serije i tri nastavka filma, u kojima će priča o Petru Marašu doći ko kraja.
„Mislim da imamo priliku da s ovim projektom idemo što globalnije, da prevađimo i region i da pokažemo svima da možemo da pravimo ozbiljne projekte koji mogu da budu konkurentni evropskim, ako ne i američkim produkcijama“, naglašava Avramović i dodaje da je u planu saradnja i sa svetski poznatim glumcima.
© Foto : Nemanja Miščević/promoMiloš Biković i Miodrag Radonjić u filmu „Južni vetar“
Miloš Biković i Miodrag Radonjić u filmu „Južni vetar“  - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Miloš Biković i Miodrag Radonjić u filmu „Južni vetar“

Muzika ulice

Projekat prepoznatljiv i po originalnoj muzici koja posebno doprinosi dinamici i popularnosti filma, predstavlja nam novu muziku Balkana i ulice danas, kojem se priključuju i uspešne rep zvezde iz inostranstva.
„Nas dnevno kontaktira između petnaest i dvadeset muzičara koji su na pragu svoje karijere, a mi koristimo priliku da ih na jutjub platformi ’Južnog vetra’ ispromovišemo. To je šansa za mlade ljude da stvaraju, sklone se sa ulice i ne ugledaju se na naše junake“, priznaje Avramović.
Premijera prvog dela filma bila je na Niškim filmskim susretima gde je odmah osvojio četiri nagrade. Na pitanje šta ovoga puta očekuje od festivala u Puli, naš sagovornik kaže:
„Očekujem punu Arenu i da se publici dopadne film. Ako osvojimo neku nagradu – odlično. Ako ne osvojimo i to je odlično. Nisam pravio film da bih osvojao nagrade, pravio sam film zbog publike.“
Film „Južni vetar 2 – Ubrzanje“ sniman je na lokacijama u istočnoj Srbiji, kao i vrlo nepritupačnim terenima na granici sa Bugarskom. Snimanje je završeno tokom prošle godine, a velika premijera u Srbiji očekuje se na jesen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala