Predlog iz Nemačke: Kako dozidati „Severni tok 2“ da svi budu zadovoljni

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Kandidat za kancelara Nemačke iz konzervativnog bloka Armin Lašet izneo je predlog kako da se izbegnu geopolitički rizici od završetka izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, što bi mogla na jednostavan način da reši Evropska unija.
Naime, kako je rekao tokom panela koji je organizovao list „Štutgarter cajtung“, eksploatacija „Severnog toka 2“ mogla bi da liši Ukrajinu svih rizika ukoliko bi EU izdala novu dozvolu za njegovo korišćenje ali uz poštovanje uslova da se gasovod ne sme koristiti zarad ostvarivanja geopolitičkih ciljeva.
Kako je objasnio, ukoliko se uključe geopolitička pitanja onda politički gledano neće biti bitno da li se ruski gas transportuje preko mora ili preko kopna.

„Zapadna Evropa sve se manje bavi vađenjem energenata – Holandija više ni ne proizvodi gas, Norveška smanjuje proizvodnju, a gas iz arapskih krajeva, s tačke gledišta ljudskih prava, nije ništa bolji. Nemci samostalno ne mogu da povećaju proizvodnju plavog energenta, malo je ostalo u Donjoj Saksoniji, a preostaje samo da se bavimo vađenjem gasa iz škriljaca. Stoga je potrebno doneti odluku jer je `Severni tok 2` projekat za koji ja kažem – ne treba ga zabranjivati“, rekao je Lašet.

Nemački političar je podsetio i na to da je aktuelna kancelarka Angela Merkel već dala garancije Ukrajini da tranzit gasa kroz tu zemlju neće biti obustavljen.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Merkelova poručila Zelenskom: Pitanje „Severnog toka 2“ ne može biti predmet Minskih procesa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala